Varování: Tento běžný nápoj zrychluje stárnutí mozku. Češi ho pijí každý den

     
Hana Smětáková
4. 9. 2025 ▪ 21:26

Existuje nápoj, který mnoho Čechů konzumuje denně. Často přitom vůbec nepřemýšlíme nad tím, jaké důsledky by mohl pro naše zdraví mít. Odborníci však nyní upozorňují na to, že může urychlovat proces stárnutí mozku a dokonce negativně ovlivňovat paměť a soustředění.

Tento populární nápoj škodí našemu zdraví
Tento populární nápoj škodí našemu zdraví
Foto: Shutterstock

Mnozí si bez tohoto nápoje nedokážou představit svůj den. Na první pohled sice může působit poměrně neškodně, nicméně pravda je mnohem složitější. Vzhledem k tomu je na místě se o možných negativních následcích informovat. 

Skvěle chutná, ale vaše tělo vám za něj nepoděkuje

Sladké nápoje Češi obecně milují. Nejrůznější limonády si dopřáváme k obědu, večeři nebo jen tak přes den jako součást pitného režimu. Mnozí si ale neuvědomují, že tyto nápoje v sobě skrývají obrovské riziko. Na vině je velké množství cukru, které se může projevit nejen rostoucí tělesnou hmotností. 

Podle odborníků stačí pouhé dvě sklenice cukrem slazených nápojů a náš mozek může v dlouhodobém měřítku zestárnout o 11 let. Vědci z UCLA vypracovali studii, z níž vyplynulo, že nadměrná konzumace cukru může zhoršovat paměť a schopnost učení a doslova zpomalovat mozek. Svůj výzkum přitom prováděli na krysách. Krysy, které byly krmeny velkým množstvím fruktózy, měly poničené synaptické aktivity v mozku a komunikace mezi mozkovými buňkami byla narušena. 

Nadměrná konzumace cukru rovněž u těchto krys vedla k rozvoji inzulinové rezistence. Inzulin přitom nejen reguluje hladinu krevního cukru, ale zároveň hraje klíčovou roli i v činnosti mozkových buněk. Podporuje tvorbu a posilování synaptických spojení, takže spolu mohou neurony lépe komunikovat. Pokud je ale jeho účinek narušen, může u člověka docházet k oslabení kognitivních funkcí.

Kvůli sladkým nápojům stárne náš mozek , ...

Člověk se po cukru lépe soustředí jen krátkodobě

Po kousku čokolády nebo jiné sladké vzpruze často saháme ve chvílích, kdy se potřebujeme soustředit. Vědci přitom potvrzují, že bezprostředně po konzumaci sladkého jídla skutečně dochází k navýšení mentálního výkonu na zhruba 2–12 hodin. Problém se však týká situací, kdy tělo dlouhodobě přijímá enormní množství cukru. Například rok trvající zvýšená hladina cukru v krvi může prokazatelně zvýšit riziko Alzheimerovy choroby. 

Cukru konzumujeme enormní množství

Podle statistik je nadměrná konzumace cukru prakticky celoevropským problémem. Průměrná roční konzumace cukru v České republice činila v roce 2023 u každého jedince alarmujících 36 kg. Odborníci přitom doporučují, aby dávka nepřekračovala 18 kg za rok. 

Nutno zdůraznit, že příjem cukru se nepočítá pouze v případě, že si osladíte kávu, čaj nebo koláč. V určité podobě jej totiž přijímáme téměř v každém jídle. Vzhledem k tomu je jednoduché denní příjem cukru přesáhnout. Pro představu, u mužů by denní příjem cukru neměl přesáhnout zhruba devět kávových lžiček, u žen se jedná o šest lžiček. 

Cukru přijímáme obrovské množství , ...

Zkuste místo sladkých limonád alternativu

Někteří lidé netuší, že i na cukru je možné si vybudovat závislost. Její nebezpečí je přitom značné. Člověk si pak nedokáže svůj den představit bez sladkostí nebo slazených nápojů, což má přímý vliv na jeho zdraví a tělesnou hmotnost.

Pokud vás přes den často přepadávají chutě na sladké, zkuste na to vyzrát pomocí následujících tipů:

  • Dopřejte si vyváženou snídani s dostatkem bílkovin a vlákniny. Díky tomu stabilizujete hladinu cukru v krvi a zabráníte pozdějším chutím na sladké.

  • Pokud už budete mít chuť na sladké, sáhněte po kousku ovoce nebo kvalitní vysokoprocentní čokoládě. 

  • Místo slazených nápojů si dejte bylinkový čaj nebo vodu s citronem a mátou

  • Dopřejte si dostatek spánku, jelikož únava zvyšuje chuť na rychlé cukry.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Cukr Zdraví Stárnutí mozku
Zdroj: medium.seznam.cz, idnes.cz, hms.harvard.edu




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější