EnergoZrouti.cz

Umělá inteligence urychlí návratnost investice do FVE až o 30 %

  
Redakce
21. 7. 2023 ▪ 06:00

Umělá inteligence (AI) je pro svou schopnost analyzovat obrovské množství dat a zrychlovat procesy využívána v celé řadě odvětví včetně kyberbezpečnosti, logistiky nebo zdravotnictví. Díky IT oddělení české společnosti Schlieger se mezi tuzemské obory využívající umělou inteligenci přidává i segment fotovoltaiky. AI především zefektivní realizaci fotovoltaických zakázek, v roce 2024 pak software na principu AI urychlí návratnost investic do solárních elektráren až o 30 %.

Využití AI v procesu plánování zakázek
Využití AI v procesu plánování zakázek
Foto: Schlieger

Jednou z oblastí, kde AI ukazuje obrovský potenciál, jsou chatboty. Nejskloňovanějším chatovacím robotem posledních měsíců je ChatGPT od OpenAI. IT oddělení společnosti Schlieger využívá jeho potenciál v rámci interních procesů firmy.

„Již teď nám AI pomáhá v marketingu s cílením, úpravou textů i vizuálů k co nejefektivnějšímu oslovení zákazníků. Ale potenciál ChatGTP je v interních procesech obrovský a my umělou inteligenci plánujeme využívat v celé řadě z nich. Mimo jiné k analýze a segmentaci dat, zvyšování kvalifikace a hodnocení obchodních zástupců nebo plánování instalací zakázek,“ prozrazuje Petr Němeček, CPO & CTO společnosti Schlieger, která v tuzemsku již instalovala více než 12 000 fotovol­taických elektráren, kolektorů a tepelných čerpadel a patří mezi nejvýznamnější dodavatele řešení OZE v ČR.

AI jako vrchní plánovač montáží

Společnost Schlieger v současné době instaluje přes tisíc zakázek měsíčně a zaměstnává více než sto instalačních čet. Jde tak o stovky lidí, které není jednoduché koordinovat. „Čím více lidí a zakázek máme, tím víc se zvyšuje pravděpodobnost vzniku lidské chyby při plánování. A to i z toho důvodu, že se čím dál častěji musíme vypořádávat se změnami preferencí a termínů ze strany zákazníků, které je třeba operativně řešit. Proto plánujeme v příštích měsících nasadit umělou inteligenci, aby nám pomohla optimalizovat produktivitu a v rámci harmonogramů bezchybně prokombinovala absence, přeplánování změn s dostupností vhodných profesí i vybavení,“ říká Němeček a pokračuje: „Za pomoci umělé inteligence budeme vyhodnocovat aktuální dlouhodobé i krátkodobé absence, optimální složení instalačních čet a spárování se zakázkami, tak aby byli naši montážníci maximálně vytížení a zároveň nedocházelo k termínovým kolizím.“

AI umožní FVE vydělávat i v noci

Umělá inteligence ovšem není pouze prostředek pro optimalizaci interních procesů na straně dodavatelů fotovoltaických řešení. Hraje také klíčovou roli v projektu, ze kterého bude v roce 2024 profitovat přímo zákazník – tedy majitel fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm.

Využití AI v procesu plánování zakázek , ...

„Již několik měsíců vyvíjíme software, který bude umět zohledňovat energetické potřeby i preference zákazníka. Bude se učit jeho vzorce chování – kdy má během dne nejvyšší, a kdy naopak nejnižší energetické nároky. A bude výhodně nabíjet a prodávat elektřinu na spotovém trhu s energiemi, tak aby pokryl energetické nároky zákazníka co nejvýhodněji. Předpokládáme, že tento software urychlí návratnost investice do fotovoltaických elektráren až o 30 %,“ prozrazuje Němeček.

Software bude mít navíc ještě jednu zajímavou (a výdělečnou) funkcionalitu – bude propojen s předpovědí počasí. „Dám názorný příklad. Baterie zákazníka bude nabita z 80 % a podle předpovědi počasí bude následující den slunečno. Software bude možné nastavit tak, že uloženou energii zákazníka ve vhodný moment pustí do přetoků a prodá za výhodných podmínek na spotovém trhu s tím, že elektřinu nutnou k provozu domácnosti získá zadarmo ze slunce následující den. A protože software bude znát energetické nároky domácnosti, neprodá veškerou energii dostupnou v bateriovém úložišti, ale ponechá zákazníkovi dostatečnou rezervu pro pokrytí jeho nároků v časných ranních hodinách, než začne FVE opět elektřinu vyrábět,“ říká Němeček.

Novinku oficiálně Schlieger představí v druhé polovině roku 2023 a pro zákazníky společnosti bude k dispozici v příštím roce. „Samozřejmě parametry fungování softwaru ještě budeme ladit na základě legislativního rámce, který určí zákonodárci ve spojitosti s komunitní energetikou a jejím fungováním v ČR. Ale s nasazením softwaru do provozu během roku 2024 napevno počítáme,“ uzavírá Němeček.

Tisková zpráva




Štítky: Schlieger Tiskové zprávy