Skrytá epidemie: Nedostatek vitamínu D ohrožuje zdraví milionů Čechů
O vitaminu D se ve společnosti začalo více hovořit v souvislosti s celosvětovou pandemií. Pravdou přitom zůstává, že v běžné populaci je tohoto důležitého vitaminu kritický nedostatek, který může vést k různým zdravotním problémům.
Nedostatek vitaminu D bývá odborníky často označován jako „tichá epidemie“. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že by tento vitamin měli přijímat prostřednictvím doplňků stravy.
Proč je vitamin D důležitý pro naše zdraví
Vitamin D bývá označován jako vitamin slunce, jelikož si jej naše tělo vytváří v reakci na vystavení pokožky UVB záření. Sekundárním zdrojem mohou být různé živočišné produkty jako například ryby, vejce nebo nejrůznější obohacené mléčné výrobky.
Vitamin D je pro naše zdraví důležitý hned z několika důvodů. V prvé řadě bývá spojen s tím, že přispívá k normálnímu vstřebávání a využívání vápníku a fosforu v našem těle. Dále přispívá ke správné hladině vápníku v krvi, udržení normálního stavu kostí a správné činnosti svalů. Důležitý je i pro zdraví zubů a správnou funkci imunitního systému.
Nedostatek vitaminu D trápí většinu populace
Podle statistik odborníků přijímalo v roce 2017 vitaminu D z běžné stravy adekvátní množství pouze 1 % populace. Postupem času se přitom statistiky příliš nemění. Důvod, proč Češi mají tohoto vitaminu nedostatek, lze hledat zejména v zeměpisné šířce, v níž žijeme.
Kvůli střídání ročních období totiž nemáme neustále dostatek slunečních paprsků přímo na pokožce, jako je tomu u obyvatel mnoha jižanských států. Také obvyklá česká kuchyně je na příjem vitaminu D poměrně chudá. Nejsme totiž zvyklí jíst velké množství ryb. Problémem moderního světa je pak i to, že většinu dne prosedíme v kancelářích a budovách, do kterých sluneční paprsky neproniknou. Vzhledem k tomu by měla většina lidí zvážit suplementaci tohoto vitaminu prostřednictvím doplňků stravy.
Jak se nedostatek vitaminu D projevuje
Příznaky nedostatku vitaminu D většina české populace pociťuje během podzimu a zimy, kdy obvykle panuje nejméně slunečních paprsků. Můžete se cítit unaveně, sklesle a bez nálady. Nízká hladina této látky se pak odráží také na naší přirozené obranyschopnosti.
Pokud je lidské tělo nedostatku vitaminu D vystaveno dlouhodobě, může se to začít projevovat zvýšenou náchylností kostí na zlomeniny nebo chřadnutím zubů. Pokud máte na tuto skutečnost podezření, je na místě absolvovat krevní testy a zjistit, co vašemu tělu opravdu chybí.
Jaká je doporučená denní dávka vitaminu D
Podle legislativy Evropské unie je doporučená denní dávka vitaminu D 5 mikrogramů pro dospělou osobu (200 UI). U kojenců, dětí, těhotných a kojících žen se pak jedná o 10 mikrogramů (400 UI)
Podle odborníků je pak pro aktivaci imunity potřeba mít v krvi hladinu 100–125 nmol/l vitaminu D. Odhaduje se však, že zhruba 60 až 75 % populace má tuto hladinu výrazně nižší, a to dokonce až kolem 50 nmol/l. Abyste měli jistotu, můžete si nechat hladinu přeměřit jako samoplátce v laboratoři. Výsledky pak můžete konzultovat se svým lékařem.
Jak můžete vitamin D doplnit přirozenou cestou
Pro doplnění vitaminu D může být na místě zařadit doplňky stravy. Kromě toho je však na místě se zaměřit na zdravý a vyvážený jídelníček, který tuto prospěšnou látku bude obsahovat.
Forma vitaminu D2 se přirozeně vyskytuje v houbách rostoucích na slunci a v obohacených potravinách. Forma D3 se pak řadí mezi živočišné vitaminy a přirozeně ji najdete například v tučných rybách a rybím oleji, krevetách, ústřicích, vaječném žloutku, hovězích játrech, máslu, mléku a mléčných výrobcích.