"Bílé zlato": Starobylá potravina, která pomáhá obnovit střevní flóru
Existuje mnoho potravin, které mohou výrazně prospívat lidskému zdraví. Často se jedná o ovoce či zeleninu.
Právě do druhé skupiny potravin spadá i určitá zelenina, která se může pyšnit především mimořádně příznivým vlivem na střevní mikroflóru, ale přináší také celou řadu dalších benefitů. O kterou zeleninu se konkrétně jedná a z jakých důvodů by v žádném případě neměla chybět ve vašem jídelníčku?
Cenný poklad, kterého si lidé cenili od pradávna
Řeč je o chřestu - především o tom bílém, avšak setkat se můžete rovněž se zeleným nebo fialovým. Tato užitečná zelenina se může pyšnit mimořádně dlouhou tradicí, jejíž kořeny sahají až do starověkého Egypta. V pyramidě u Sakkary, která pochází přibližně z roku 2 560 až 2 420 př. n. l., byla nalezena malba třikrát převázaných svazků chřestu.
Chřestu si vážili i obyvatelé starověkého Řecka a Říma. Co se území dnešní České republiky týče, zde dokonce rostl chřest planě. Konkrétně se tak dělo na jižní Moravě. Historici předpokládají, že se nejspíše jednalo o pozůstatky od římských vojáků. Ti ve 2. století našeho letopočtu údajně obývali vojenskou pevnost u Mušova.
Chřest jako ochránce střevního mikrobiomu
Bílého chřestu si lidé cení nejen pro jeho jemnou a příjemnou chuť, ale rovněž pro zdravotní benefity, které konzumace této zeleniny přináší. Za zmínku stojí mimo jiné jeho pozitivní vliv na stav střevního mikrobiomu.
Hlavním důvodem, proč dokáže chřest výrazně prospívat střevnímu prostředí, je jeho vysoký obsah vlákniny a tzv. prebiotik.
Vláknina a prebiotikum, za které vám střevní mikrobiom poděkuje
Inulin se řadí mezi druhy rozpustné vlákniny a zároveň je významným prebiotikem (poznatek: neplést s probiotiky).
Lidský organismus tuto drahocennou látku není schopen rozložit, což ovšem rozhodně není na škodu – právě naopak. Jde totiž o potravu pro přátelské bakterie, mezi které patří například Bifidobacterium nebo Lactobacillus.
Právě díky tomu dokáže konzumace chřestu výraznou měrou přispět k udržování zdravé a pestrého a zdravého střevního mikrobiomu.
Jak je známo, střevnímu mikrobiomu je přisuzována velmi důležitá role – má vliv například na imunitu, trávení, vstřebávání živin či odolnost vůči patogenním mikroorganismům. Podle posledních vědeckých výzkumů dokonce ovlivňuje také psychické rozpoložení – stojí za tím velice komplexní mechanismus, který vědci teprve postupně odhalují.
Z výzkumů vyplývá, že pravidelný příjem prebiotik z potravy může zvýšit množství prospěšných bakterií ve střevech až o několik desítek procent. Kromě chřestu je ve vyšší míře obsahuje např. čekanka, cibule nebo banány.
Další důvody, proč může být konzumace chřestu nesmírně prospěšná
Chřest se může pyšnit rovněž celou řadou dalších benefitů. Dokáže například pomoci v boji proti revmatoidní artritidě – toto onemocnění je velmi časté především u starších osob. Vyznačuje se zánětem, bolestivostí kloubů nebo omezenou pohyblivostí.
Kromě vitaminu K obsahuje chřest nemalé množství niacinu (označovaného jako vitamin B3). Ten pro změnu bojuje proti akné.
Vitamin B3 je navíc důležitý pro udržení správného fungování nervového systému a podporuje metabolismus a tvorbu energie. Aby toho nebylo málo, je také spojován s pozitivním ovlivňováním hladiny cholesterolu. To znamená, že má příznivý vliv na zdraví kardiovaskulárního systému (srdce a cév).
Důležité je zmínit, že se rozhodně nejedná o „všelék“. Pokud se potýkáte s jakýmkoliv zdravotním problémem, konzumace chřestu jej sama o sobě s nejvyšší pravděpodobností nevyřeší – vždy tedy dejte přednost návštěvě lékaře a jeho doporučením.