Tento oblíbený doplněk stravy bere polovina Čechů. Místo zdraví vám ale může ublížit
Popularita výživových doplňků v posledních letech výrazně narostla. Již dávno o ně nemají zájem pouze sportovci či lidé, kteří se aktivně zajímají o zdravou stravu.
Doplňky stravy si stále častěji pořizují i lidé, kteří se o zdravou stravu nezajímají nikterak do hloubky. To nemusí být vždy na škodu, nicméně existuje u nich nezanedbatelná pravděpodobnost, že se při užívání těchto doplňků dopustí závažných chyb. Některé z nich mohou být spíše banální, jiné však mohou mít výrazně negativní vliv na zdraví. Proto je důležité se alespoň informovat o potenciálních rizicích užívání výživových doplňků. Které doplňky stravy mohou být potenciálně škodlivé a čemu je vhodné se v souvislosti s nimi vyvarovat?
Bylinkové doplňky: Příroda není zárukou bezpečnosti
Rozsáhlou skupinu výživových doplňků, na které je vhodné si dát pozor, představují bylinné doplňky. Ty mohou být sice v některých případech skutečně užitečné, ale na druhou stranu mohou být potenciálně i nebezpečné.
Velkým problémem je především jejich možná interakce s léky. Lidé si v mnohých případech neuvědomují, že bylinky obsahují celou řadu bioaktivních látek, které mohou snižovat či naopak znásobovat účinnost určitých léků.
Mezi bylinky, jejichž konzumace může být potenciálně riziková, patří:
-
Ginkgo biloba: Tato bylinka je doporučována pro zlepšení kognitivních funkcí a prokrvení. Za běžných okolností je její užívání bezpečné, avšak při souběžném užívání s léky na ředění krve (jde například o Warfarin) či léky proti shlukování krevních destiček (například Clopidogrel nebo Aspirin) může zvyšovat riziko krvácení.
-
Echinacea: Druhou bylinkou, na kterou je vhodné si dát pozor, je echinacea. Ta posiluje imunitu, avšak u lidí s autoimunitními onemocněními může při jejím užívání dojít ke zhoršení zdravotního stavu.
-
Ženšen: Tato bylinka se může pyšnit povzbuzujícími účinky, avšak může zvyšovat krevní tlak či posilovat efektivitu léků na ředění krve.
Kolagen: Přeceňovaný doplněk stravy, který může být i škodlivý
Kolagen patří mezi doplňky stravy, jejichž vliv na zdraví je přinejmenším diskutabilní. Lidé si od užívání kolagenu slibují zdravé kosti či vlasy, pružnější pleť a dokonce i úlevu od bolesti kloubů.
Pravdou však je, že kolagen byl předmětem mnoha vědeckých studií, jejichž výsledky lze považovat za rozporuplné. Podle řady z nich je vliv konzumace kolagenu na zdraví kostí a kloubů naprosto minimální. Pozitivní vliv na pohybový aparát sice byl v některých studiích zaznamenán, avšak ten podle názoru některých odborníků souvisí spíše s navýšením celkového příjmu bílkovin, ke kterému konzumací doplňků stravy s kolagenem přirozeně došlo.
Celá věc se má totiž takto: Pokud konzumujete kolagen, vaše tělo ho stejně nedokáže transportovat vcelku přímo do kloubů. Jedná se totiž o bílkovinu (protein). Stejně jako u jiných bílkovin tedy lidský organismus nejdříve kolagen v trávícím traktu rozloží na jednotlivé aminokyseliny a peptidy, načež tyto „základní stavební kameny bílkovin“ použije tím způsobem, jakým je to zrovna nejvhodnější. Teoreticky tedy mohou být využity na stavbu kolagenu v kloubech či kůži, ale rovněž je tělo může využít třeba k budování svalové hmoty či tvorbě hormonů.
Pokud byste tedy namísto konzumace doplňků stravy s obsahem kolagenu přirozeným způsobem navýšili příjem bílkovin, výsledek by byl pravděpodobně velmi podobný.
Zásadní problém pak navíc spočívá v tom, že při nedodržování doporučených dávek doplňků stravy je mnohem snazší přijímat větší dávky bílkovin, než je vhodné. To znamená nadbytečnou zátěž ledvin, což může být obrovský problém zejména pro lidi, kteří se potýkají s onemocněním tohoto důležitého orgánu.
Shrnutí
Doplňky stravy mohou být sice užitečné, nicméně zároveň je třeba si uvědomovat, že jejich užívání není zcela bez rizika. Navíc v mnohých případech dochází k přecenění jejich účinnosti. Odborníci na stravu tedy spíše doporučují zaměřit se na celkové zkvalitnění jídelníčku – spoléhat se pouze na doplňky stravy není vhodné. Než nějaké doplňky stravy zařadíte, je vhodné si nechat udělat rozbor krve a poradit se o vhodnosti jejich konzumace se svým lékařem.