Málokdo ví, že je tento spotřebič rájem pro plísně a roztoče. Češi ho používají každý den, ale čistí ho jen jednou za 20 let
Většina domácností si bez tohoto spotřebiče nedokáže představit ani jediný den. Mnoho lidí jej používá i několikrát denně, ale na jeho údržbu často zapomínáme. To, co se uvnitř něj může množit, vás ale může nepříjemně překvapit.
Tento spotřebič bereme jako pomocníka, který nám usnadňuje život. V některých domácnostech ale může téměř bez povšimnutí stát i dvacet let, aniž by mu jeho majitelé věnovali adekvátní péči, kterou si zaslouží. Přitom by jeho čištění mělo být zcela pravidelnou a automatickou aktivitou.
Ráj pro nejrůznější mikroorganismy
Kávovary se právem řadí mezi jedny z nejoblíbenějších přístrojů v domácnosti. Často se však zapomíná na to, co všechno je potřeba u nich čistit.
Vlhko, tma a zbytky organického materiálu mohou být doslova živnou půdou pro rozvoj plísní a dokonce i některých druhů roztočů žijících v plísních. Plíseň se přitom nemusí objevit pouze v zásobníku na odpadní kávu, ale i v samotném mlýnku nebo zásobníku na kávová zrna. Kávovar má zkrátka a jednoduše řadu součástí, které vyžadují náš pravidelný zásah, bohužel na ně ale spousta Čechů zapomíná.
Co je nutné čistit každý den
Každodenní používání kávovaru by mělo jednoznačně zahrnovat vyprázdnění zásobníku na odpadní kávu a odkapávací misky. Obě tyto součásti zbavte nečistot, umyjte je vodou a důkladně vysušte.
Kromě toho nezapomínejte proplachovat spařovací jednotku. Jednoduše tak, že pustíte čistou vodu bez kávy, aby se z kávovaru vyplavily zbytky. V nádržce na čistou vodu vyměňte vodu, aby dlouho nestála (pokud jste si například pár dní šálek kávy nepřipravili).
Pokud si připravujete kávu s mléčnou pěnou (např. cappuccino), je důležité po každém použití parní trysku propláchnout (tedy nechat chvíli proudit páru) a trysku otřít.
Na co se zaměřit alespoň jednou za týden
Jednou za týden je vhodné důkladnější vyčištění nádržky na vodu pomocí teplé vody a jemného mycího prostředku, aby se zde nemnožily bakterie. Dále nezapomeňte otřít mlýnek a zásobník na zrna a odstraňte z něj prach.
Pokud má kávovar vyjímatelnou spařovací jednotku, můžete ji opláchnout. Dále se zaměřte na těsnění a parní trysku. Pokud ji pravidelně nepoužíváte pro přípravu mléčné pěny, krátce ji pusťte, aby se propláchla.
Co vyčistit jednou za čas
Jednou za čas je vhodné se zaměřit na hloubkové čištění spařovací jednotky pomocí kartáčku a speciální tablety. Jakmile vám kávovar bude signalizovat nutnost odvápnění, tento krok neodkládejte.
Pamatujte i na správné skladování kávy
I přes veškerou péči o váš kávovar se může plíseň nebo roztoči do kávovaru dostat prostřednictvím kávových zrn. Proto je neméně důležité pamatovat na jejich správné skladování.
Zrna skladujte na suchém místě ideálně při teplotě do 20 °C. Vyvarujte se jejich umístění v blízkosti sporáku nebo dřezu, kde je zvýšená vlhkost. Nádoba by měla být ideálně vzduchotěsná. Obyčejné papírové nebo plastové sáčky nemusejí znamenat dostatečnou ochranu.
Pokud používáte již namletou kávu, buďte rovněž opatrní na možný výskyt plísní a roztočů v ní. Snažte se proto mletou kávu spotřebovat co nejdříve. Pokud si všimnete, že má káva zatuchlý nebo plesnivý zápach, nepoužívejte ji a vyhoďte ji.
Pravidelná péče o kávovar je jedna z věcí, na kterou je vhodné nezapomínat. Díky tomu podpoříte hygienické prostředí ve své domácnosti a také výsledný nápoj bude kvalitnější a chutnější. Zatímco některé kroky je třeba vykonávat denně, u jiných stačí jednou za čas. Pokud jste se o svůj kávovar delší dobu nestarali, pusťte se do této aktivity opravdu důsledně. Nečistoty se totiž rozhodně neomezují pouze na odpadní nádobu.