Kvíz: Uhádnete, z jakého kraje pochází tyto speciality? Pražáci selhávají nejčastěji
Česká kuchyně je velmi pestrá. Takřka v každém kraji je možné narazit na určitou specialitu, na kterou tamější obyvatelé nedají dopustit.
V pestré paletě rozličných pokrmů se každopádně mohou lidé snadno ztratit. Proto je naprosto běžné, že lidé z určitých krajů neznají historii pokrmů, které jsou typické pro jiné oblasti. Jak jste na tom se znalostmi této oblasti vy? To si můžete otestovat prostřednictvím kvízu, který naleznete na konci tohoto článku.
Co stojí za pestrostí české kuchyně?
Důvodů, proč je česká kuchyně tak pestrá a plná rozličných specialit, existuje hned několik. Mezi ty nejvýznamnější patří:
- Geografická poloha a historický vliv různých států: Česko se nachází v srdci Evropy, kvůli čemuž je relativně často přezdívané jako „křižovatka Evropy“. Skrze území, kde se dnes rozléhá Česká republika, již ve vzdálené historii vedlo mnoho nesmírně významných obchodních a kulturních cest. Jimi samozřejmě projížděli obchodníci z různých zemí, kteří se dostávali do kontaktu s příslušníky českého národa a předávali jim celou řadu různých informací. Mezi nimi mohly být i recepty. Kromě toho je česká historie úzce spojená s okolními národy, což se podepsalo i na vývoji zdejší kuchyně. Nemalé množství jídel, která se dnes v Česku tradičně podávají, pochází například z dob Rakouska-Uherska: Příkladem může být vídeňský řízek nebo guláš. Slovensko a Polsko měly zase vliv na některé sladké pokrmy, se kterými se zde můžete setkat: Za zmínku stojí například některé druhy buchet či koláčů.
- Pěstování rozsáhlé škály zemědělských plodin a chov dobytka: Na české kuchyni se zcela jistě podepsalo rovněž to, že zde má dlouhou tradici pěstování široké škály zemědělských plodin i chov dobytka. Lidé tím pádem měli k dispozici celou řadu různých surovin: Od pšeničné mouky či pohanky přes mléčné výrobky a mák až po luštěniny nebo vepřové či hovězí maso. Dlouhou tradici zde má rovněž sběr hub.
- Sociální rozdíly: V historii existoval značný rozdíl mezi tím, jak se stravovali běžní venkované, obyvatelé měst a příslušníci šlechty či bohatí obchodníci: Zatímco lidová kuchyně byla velmi praktická a do výrazné míry založená na sezónních a snadno dostupných surovinách, bohatší vrstvy populace si mohly dovolit komplexnější a přepychovější pokrmy. Ty se později v historii rozšířily i mezi obyčejné lidi a začaly vznikat různé kombinace, z nichž některé konzumují Češi s oblibou dodnes.
Nejtypičtější česká jídla a zajímavosti o nich
Jedním z nejtypičtějších českých jídel bez ohledu na region je naprosto bezpochyby svíčková na smetaně. Zajímavé je, že zatímco v dnešních receptech se zahušťuje především zeleninou a smetanou, dříve byl pro tento účel často používán nastrouhaný perník.
Zajímavý je rovněž rozdíl mezi tím, jaké typy knedlíků se objevují v tradičním českém pokrmu „vepřo knedlo zelo“ v závislosti na oblasti. Zatímco na Moravě se běžně podávají bramborové knedlíky, v Čechách jsou typičtější spíše knedlíky houskové.
Kvíz
O nejrozšířenějších českých jídlech ví takřka každý. Jak jste na tom se znalostí původu specialit, které jsou typické především pro určitý region? To můžete zjistit v následujícím kvízu. Správné odpovědi najdete na jeho konci.
Otázka č. 1: Odkud pochází kapří podkovy?
a) Z Jihočeského kraje, především z Třeboňska.
b) Z Libereckého kraje, zejména ze Semil.
c) Z Moravskoslezského kraje.
Otázka č. 2: Odkud pochází frgál?
a) Z východní Moravy.
b) Ze středu Čech.
c) Ze Slezska.
Otázka č. 3: Odkud pochází lázeňské oplatky?
a) Z lázní Bohdaneč.
b) Z Karlovarského kraje.
c) Z Konstantinových lázní.
Otázka č. 4: Odkud pochází kyselá polévka, která se připravuje z hub a chlebového kvásku? Říká se jí „kyselo“.
a) Z oblasti Krkonoš.
b) Ze Středočeského kraje.
c) Z kraje Vysočina.
Otázka č. 5: Odkud pochází tzv. kyselica?
a) Z Opavska.
b) Z Valašska.
c) Z Plzeňského kraje.
Správné odpovědi:
- a)
- a)
- b)
- a)
- b)