Těchto 8 běžných potravin vám po čtyřicítce zničí trávení. Jíte je denně a divíte se, že se necítíte dobře

     
Petr Eybl
21. 7. 2025 ▪ 16:29

Rozhozené trávení dokáže čas od času znepříjemnit život celé řadě lidí. U těch, kteří již za sebou mají oslavu svých čtyřicátých narozenin, se mohou potíže s trávením vyskytovat častěji.

Některé potraviny mohou způsobit zažívací potíže.
Některé potraviny mohou způsobit zažívací potíže.
Foto: Shutterstock

Zpravidla se jedná pouze o dočasný stav, který se brzy vrátí do únosných mezí. Pokud se však s rozhozeným trávením potýkáte příliš často, je na čase situaci řešit. Kromě rozličných onemocnění mohou být na vině i vaše stravovací návyky. Kterých osm potravin byste v žádném případě neměli jíst, pokud máte s trávením dlouhodobě problémy?

Čokoláda

Čokoláda se řadí mezi nejoblíbenější sladkosti na světě. Bohužel však její konzumace může způsobit pálení žáhy, a to i v případě, že kupujete pouze kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. 

V čokoládě se totiž nachází takzvané methylxanthiny. Ty na člověka působí jako uvolňovač svalů, což může být z hlediska trávení problematické. Může totiž dojít k uvolnění jícnového svěrače a z toho důvodu následně i k poleptání sliznic žaludečními kyselinami. 

S konzumací čokolády to raději nepřehánějte. , Shutterstock...

Cibule a česnek

Cibule a česnek obsahují sirné sloučeniny, které mají pozitivní vliv na zdraví, ale rovněž mohou způsobit pálení žáhy nebo podráždění žaludku. 

Nekysané mléčné výrobky

Za rozhozeným trávením velmi často stojí nekysané mléčné výrobky. Původcem problémů je ve většině případů konkrétně laktóza, která se v nich nachází ve vysokém množství.

Laktóza je mléčným cukrem, který se od jiných typů cukru odlišuje. Aby jej lidské tělo dokázalo strávit, potřebuje k tomu enzym, jehož název zní laktáza. Tento enzym totiž dokáže laktózu rozštěpit na jednodušší cukry (konkrétně se jedná o glukózu a galaktózu), které již následně mohou být vstřebány přímo do krevního řečiště. 

Problém spočívá v tom, že u velkého množství lidí dochází po odstavení od mateřského mléka k průběžnému snižování produkce enzymu laktázy. Přijímaná laktóza se tak stává čím dál tím hůře stravitelnou, což může způsobit značné zažívací problémy. U některých lidí pak dochází k natolik výraznému poklesu produkce laktázy, že se u nich rozvine takzvaná laktózová intolerance. Jedincům s laktózovou intolerancí se konzumace mléčných výrobků vůbec nedoporučuje, a to ani v menším množství. 

Na nekysané mléčné výrobky by si každopádně neměli dávat pozor pouze lidé s laktózovou intolerancí, ale i všichni ostatní. Ti sice nemusí tento druh potravin z jídelníčku kompletně vyřadit, ale určitě není vhodné to s jejich konzumací přehánět. 

Vyhýbat se nicméně není třeba kysaným mléčným výrobkům a zralým sýrům, neboť ty laktózy obsahují pouze naprosté minimum. Nejproblematič­tější je zpravidla tradiční mléko. Pokud často trpíte zažívacími potížemi, můžete jej zkusit vyměnit za bezlaktózové mléko nebo některý z rostlinných nápojů, o kterých se neoficiálně hovoří jako o rostlinných variantách mléka (například ovesné, rýžové nebo mandlové mléko). 

Mléčné výrobky mohou způsobit řadu problémů s trávením. , Shutterstock...

Citrusové plody

Citrusové plody mají rozporuplný vliv na trávení. Při dočasných zažívacích problémech dokážou pomoci, avšak lidem, kteří se potýkají s pálením žáhy pravidelně, mohou spíše uškodit

Kořeněné pokrmy

Některé druhy koření mohou být, co se trávení týče, nápomocné. Neplatí to však o každém koření. Například nadměrné množství chilli může lidský zažívací trakt pořádně potrápit. 

Alkohol 

Existuje nespočet studií, které poukazují na škodlivost alkoholu. Mimo jiné vám jeho konzumace může výrazně poničit jícen, žaludek i játra. 

Tučná a smažená jídla

Jídla s vysokým obsahem tuku mohou zatěžovat trávicí systém. Zejména tím, že zpomalují vyprazdňování žaludku. Kvůli tomu zůstává potrava v žaludku delší dobu, což může zapříčinit návrat kyselin do jícnu a s tím spojené nepříjemné pálení žáhy. 

Vyhnout byste se měli především nasyceným mastným kyselinám, které jsou často obviňovány rovněž ze způsobování celé řady dalších zdravotních problémů.

Produkty s vysokým obsahem vlákniny

Vláknina má naprosto bezpochyby dlouhou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Její nadměrná konzumace ovšem může vést k nadýmání či zácpě, pokud není dodržován dostatečný pitný režim. Proto není radno se produkty s vysokým obsahem vlákniny přejídat. 

Shrnutí 

Každému z nás samozřejmě může vyhovovat trochu odlišný styl stravování. Někomu určité potraviny sednou, jinému mohou způsobit závažné problémy s trávením. Naštěstí dnes k tradičním výrobkům existuje řada alternativ, které jsou široce dostupné. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Trávení Potraviny Jídlo Strava
Zdroj: akcniceny.cz, ulekare.cz, cs.wikipedia.org, jakzdrave.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější