Uživatelům WhatsAppu na počítačích se změní přístup ke zprávám. Některé chaty zůstanou nově dostupné pouze v telefonu
Nedávno proběhla českými médii informace, že WhatsApp postupně začíná ukončovat podporu starším telefonům napříč operačními systémy iOS i Android. Samotný vývoj aplikace k pokročilejším funkcím pro ochranu soukromí však zůstal bez výraznějšího povšimnutí. Přitom před pár dny představila Meta zásadní změnu spojenou se soukromím napříč aplikacemi – a některé zprávy si uživatelé aplikace WhatsApp například na počítačích vůbec nezobrazí.
Miliony uživatelů sociálních sítí po celém světě řeší, jak zajistit, aby citlivé konverzace nebyly přístupné všem, kdo mají jen chvilkový přístup k počítači, tabletu nebo telefonu majitele účtu. Od října však Meta spustila v beta verzi aplikace WhatsApp zcela novou funkci nazvanou Restricted Chat, která umožňuje uzamčení konkrétní konverzace výhradně na primárním zařízení uživatele. Konkrétně to znamená, že vybraná konverzace se nebude synchronizovat na žádné propojené zařízení – neuvidíte ji ve webovém prohlížeči, desktopové aplikaci ani v tabletu nebo sekundárním telefonu.
Co nová funkce umožňuje?
Klíčovou technickou vlastností nové funkce Restricted Chat je omezení konkrétní konverzace výhradně na primární mobilní zařízení uživatele. Prakticky to znamená, že když dojde k aktivaci této funkce, konverzace zůstane jen na jednom (tzv. primárním) telefonu. Zprávy, fotografie ani dokumenty se přestanou ukládat a zobrazovat na všech ostatních zařízeních. Zároveň ale dojde i k tomu, že zprávy bude možné posílat a přijímat jen z primárního telefonu. Pokud se uživatel pokusí na Restricted Chat odpovědět z jiného než hlavního zařízení, nebude mu to umožněno.
Důležité je přitom podotknout, že podle dosavadních informací druhá strana konverzace o restrikci vůbec neví a neuvidí žádnou indikaci toho, že někdo z ostatních uživatelů funkci zapnul. Rozhraní aplikace na jeho zařízení vypadá úplně stejně.
Jak se liší od funkce Chat Lock?
Zavedení funkce Restricted Chat není ani zdaleka prvním pokusem o zvýšenou ochranu soukromí jednotlivých uživatelů. Již od roku 2023 funguje tzv. Chat Lock (v češtině Zamknout konverzaci), což je funkce, která chrání konkrétní chat dodatečným ověřením – otiskem prstu, Face ID nebo PINem. Pokud se tak někdo dostane k odemčenému telefonu majitele, nedostane se bez znalosti hesla alespoň do zamčených chatů. Přitom ale platí, že chat zůstává přístupný na všech ostatních propojených zařízeních, což je zásadní rozdíl oproti funkci Restricted Chat.
Specializovaný portál Android Pure dokonce tvrdí, že Restricted Chat dělá přesný opak toho, co nabízí Chat Lock. Zatímco Chat Lock chrání před fyzickým přístupem do telefonu, ale ponechává ho na připojených zařízeních, Restricted Chat zachovává konverzaci otevřenou na primárním zařízení, ale odstraňuje ji ze všech ostatních zařízení. Pro kompletní ochranu citlivého obsahu však uživatelé WhatsAppu mohou používat kombinaci obou funkcí.
Proč je blokace na propojených zařízeních dobrá?
Mezinárodní odborníci na ochranu soukromí považují blokaci obsahu na propojených zařízeních za velmi důležitou. Důvod je jednoduchý – v posledních letech se značně rozšířily způsoby, jak se k uživatelským konverzacím mohou dostat třetí strany, které by přístup mít neměly. Typickým příkladem jsou AI agenti a chatboti, kteří čtou konverzace a doporučují automatické odpovědi, překlady nebo shrnutí. Restricted Chat tyto AI nástroje automaticky blokuje, a to včetně oficiální Meta AI.
Stejně tak ale dává funkce smysl například v situacích, kdy mají uživatelé přístup k webové verzi WhatsAppu z firemních zařízení, ale nechtějí tam mít kompletní historii chatů pro případ, že by na stejném počítači třeba pracoval někdo z kolegů. A v neposlední řadě ochráníte data v situaci, kdy by došlo k odcizení některého ze sekundárních zařízení, protože pak zloděj nezíská přístup ke všem konverzacím automaticky.
Zatímco klasický Chat Lock zamyká konverzaci otiskem prstu či heslem přímo v telefonu, Restricted Chat ji kompletně odstraňuje z ostatních zařízení.
, ...
Kdy bude funkce dostupná a jak ji zapnout?
Funkce Restricted Chat aktuálně funguje pouze v beta verzi aplikace, ke které většina běžných uživatelů nemá přístup. Je určena výhradně testerům, kteří se o technologických aktualizacích dozvěděli jako první a poskytují platformě zpětnou vazbu – očekává se, že funkce může v této fázi zůstat až do konce roku 2026. Do ostrého provozu pro všechny uživatele se tak může funkce dostat podle některých expertů až na začátku roku 2027, ačkoliv oficiální harmonogram WhatsApp nezveřejnil.
Co se týče zapnutí funkce, mělo by být fungování velmi jednoduché – stačí otevřít WhatsApp, vybrat individuální chat, který budete chtít omezit, klepnout na jméno nebo číslo kontaktu v horní části chatu a vybrat možnost Restricted Chat. Tím se funkce okamžitě aktivuje a konverzace zmizí ze všech sekundárních zařízení. Prozatím se funkce nebude vztahovat na skupinové konverzace, ale jen na chaty o dvou uživatelích. Ačkoliv si na ni budeme muset ještě chvíli počkat, dá se očekávat, že přinese významný posun v ochraně soukromí za poslední roky – a její aktivace bude naprosto jednoduchá.





Sledovat v Google Zprávách
















































