Podle vědců tato zelenina maže vrásky a posiluje srdce. Je levná a najdete ji v každém obchodě
Není pochyb o tom, že zelenina patří do jídelníčku každého, kdo se jí nemusí ze zdravotních důvodů vyhýbat. Odborníci na výživu se víceméně shodují na tom, že by zelenina měla společně s ovocem tvořit minimálně 50 % z celkového objemu jídelníčku.
Obecně samozřejmě platí, že je žádoucí konzumovat co nejširší spektrum zeleniny i ovoce, aby tělo přijímalo dostatek všech důležitých živin a nebylo o některé z nich ochuzeno. Aby se však předešlo určitým zdravotním problémům, může být užitečné zvýšit příjem vybraných druhů ovoce a zeleniny.
Červený zázrak, který si oblíbili nejen čeští zahradníci, ale i výživoví poradci
Červená rajčata se řadí mezi plodiny, které čeští zahradníci pěstují ve vysokém množství. I ve světovém měřítku se jedná o jednu z nejoblíbenějších rostlin.
Nejsou to však pouze pěstitelé, kteří mají tato rajčata v oblibě. Jejich konzumaci často doporučují i mnozí výživoví poradci. Červená rajčata jsou totiž plná vitaminu C, draslíku a vlákniny. Kromě toho navíc obsahují lykopen.
Právě lykopen je jedním z hlavních důvodů, proč je konzumace rajčat doporučována v rámci prevence kardiovaskulárních chorob. Jedná se o barvivo z rodiny karotenoidů, které rajčatům dodává jejich typickou červenou barvu. Ve významném množství ho tedy najdete pouze v červených odrůdách rajčat, na což je dobré při výběru myslet.
Lykopen: Vliv na zdraví srdce, cév a pokožky
Lykopen se může v kombinaci s ostatními látkami, které lze v rajčatech objevit, pyšnit následujícími pozitivními vlivy na zdraví:
-
Zvyšuje odolnost pokožky: Odborné výzkumy dokázaly, že osoby, které pravidelně jedly protlak z červených rajčat, měly pokožku odolnější proti slunečnímu záření. Při testech se jim poté, co byly vystaveny ozáření, objevilo menší zarudnutí než lidem, kteří protlak z červených rajčat pravidelně nejedli. Tato látka může navíc podporovat pružnost pokožky, což může zamezovat rozvoji vrásek.
-
Pomáhá kardiovaskulárnímu systému: Systematické přehledy a klinické studie prokázaly, že lykopen může posilovat zdraví cévního systému. Po jeho pravidelné konzumaci dochází ke snížení systolického i diastolického tlaku, a to především u hypertoniků (osob s chronicky zvýšeným krevním tlakem). Kromě toho dokáže lykopen zvýšit pružnost cévní stěny.
Pozitivním vlivem na zdraví pokožky a kardiovaskulárního systému se může pyšnit i tato zelenina
Další zeleninu, kterou je v rámci ochrany pokožky a prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění vhodné konzumovat, představuje brokolice. Ta se může pyšnit obsahem vitaminu C, kyseliny listové či vlákniny. V souvislosti s nemocemi srdce a cév pak stojí za zmínku především sulforafan.
Sulforafan vzniká ve chvíli, když brokolici nakrájíte nebo rozkousáte. Brokolice totiž obsahuje glukorafanin (což je prekurzor sulforafanu) a myrosinázu (což je enzym, který dokáže glukorafanin přeměnit na sulforafan).
Sulforafan: Vliv na zdraví kardiovaskulárního systému a pokožky
Brokolice se díky obsahu sulforafanu může pyšnit následujícími účinky:
-
Zvyšuje odolnost pokožky: Vědci z Johns Hopkins University ve Spojených státech amerických zjistili, že konzumace výtažku z brokolicových klíčků dokáže ochránit pokožku před poškozením, které souvisí s UV zářením. Princip je podobný jako u rajčat.
-
Pomáhá srdci a cévám: Z výzkumů vyplývá, že sulforafan aktivuje obranné mechanismy buněk a pomáhá tlumit záněty. To má samozřejmě pozitivní vliv na zdraví kardiovaskulárního systému.
Je nutné nakupovat pouze rajčata či brokolici v bio kvalitě?
Z velké přehledové studie z americké Stanfordovy univerzity vyplynulo, že bio potraviny neobsahují výrazně větší množství živin než běžné potraviny. Bylo však zjištěno, že obsahují o něco méně pesticidů.
Jde tedy ve srovnání s běžnými potravinami o něco lepší volbu, avšak žádný výrazný rozdíl zaznamenán nebyl. Odborníci doporučují konzumovat bio potraviny spíše specifickým skupinám lidí, jako jsou těhotné ženy, malé děti nebo nemocní lidé.
V každém případě je hlavní dbát na pravidelný příjem zeleniny.