Kvíz, který prověří paměť Čechů: Děti ho dávají bez chyby, dospělí se trapně zaseknou hned na 3. otázce

     
Jindřiška Janoušková
4. 1. 2026 ▪ 13:12

Češi se rádi rozplývají nad tím, jak mají krásný košatý jazyk, bohatou historii a jedinečnou kulturní tradici. Jsou hrdí na jedinečnou slovní zásobu, Boženu Němcovou i otce vlasti Karla IV. Když pak ale přijde jednoduchá otázka ze školního učiva, mnozí jsou zaskočeni a marně pátrají v paměti.

Děti mají často v hlavě více vědomostí než dospělí.
Děti mají často v hlavě více vědomostí než dospělí.
Foto: Shutterstock

O českém kulturním dědictví se děti učí zejména v hodinách českého jazyka a literatury i v dějepise. Základní znalosti z těchto předmětů vytvářejí takzvaný všeobecný přehled, který si v sobě neseme celý život a čas od času z něho vytáhneme nějakou tu zajímavost, abychom o ní poučili vlastní děti. Kulturu a tradici tak předáváme dalším generacím. 

Často se ale stane, že nás děti svými znalostmi převálcují. Ve škole se biflují gramatiku, učí se o dílech slavných autorů, memorují latinské výrazy a musejí je umět vysvětlit. Jejich mozek se rychle rozvíjí, je nucen se soustředit a všechno poctivě ukládat do paměti. Dospělí na druhé straně v běžném každodenním shonu nedumají nad dětstvím Karla IV. a už dávno zapomněli rozdíl mezi předmětem a přívlastkem. Pravda, většina z nás podobné informace nikdy nevyužije ani v práci, natož při vaření nebo domácím úklidu. Nicméně už jen pro ten dobrý pocit, že ze své kultury něco víme a známe, bychom nějaké ty základní znalosti mít měli. 

Karla IV. zná každý, s podrobnostmi o jeho životě je to už horší. , ...

Když už nic jiného, je to součást naší tradice, na kterou jsme tak hrdí. Český jazyk nakonec není jen o biflování pravopisu, jak ho někdo předepsal před 200 lety. Je to živý organismus, na jehož rozvoji se neustále podílí každý z nás. Díky znalosti syntaxe a gramatiky tak budeme činit s citem. 

Stejně tak literatura a dějepis nejsou jen výpisem autorů, děl, letopočtů a událostí. Prostřednictvím těchto předmětů mapujeme mentalitu našich předků, jejichž myšlenky a činy ovlivňují naši společnost dodnes. Pojďte si tedy prověřit, zda se u náhodných otázek z češtiny a české kultury takzvaně chytnete.  

Musíme dopředu přiznat, že kvíz je docela těžký. Zvláště třetí otázka je záludností, kterou málokdo zodpoví správně. Pokud na ni znáte odpověď, gratulujeme. Češtinu máte opravdu v malíčku. A jestliže test zvládnete na 100 %, jste doslova kovaní a vzdělaní Češi. 

Kvíz: Oprašte všeobecné znalosti z češtiny a české kultury

1. Která věta obsahuje metaforu? 

A) Na nočním nebi svítily hvězdy. 

B) Na noční obloze se rozzářily diamanty. 

C) Měsíc nám svítil na cestu. 

2. Která věta obsahuje personifikaci? 

A) Stromy šeptaly tiché vyznání. 

B) Koruny stromů se obsypaly zlatem.

C) Podél cesty byly vysázeny stromy.

3. Doplňte správný tvar přechodníku: Děti se radovaly, … rukama.

A) tleskaje

B) tleskajíc

C) tleskajíce

4. Které slovo ve větě je přívlastkem? Maminka ráno přinesla čerstvé rohlíky. 

A) ráno

B) čerstvé

C) rohlíky

5. Kde se poprvé objevilo slovo robot? 

A) v divadelní hře R.U.R. od Karla Čapka 

B) v románu Vynález zkázy od Julese Vernea

C) v amerických novinách New York Times 

6. Co to byl desátek? 

A) poplatek vrchnosti za užívání půdy 

B) desetiprocentní daň odváděná církvi 

C) nižší vojenská hodnost

7. Které z děl NENAPSALA Božena Němcová? 

A) V zámku a podzámčí

B) Divá Bára

C) Kříž u potoka

8. Jak se v Čechách ve středověku říkalo knedlíkům? 

A) boule

B) šišky

C) zemáky

9. Na kterých hradech byl v dětství vězněn Karel IV.? 

A) Loket a Křivoklát

B) Přimda a Zvíkov

C) Landštejn a Bezděz

10. Co byla defenestrace? 

A) Slavnostní povýšení do šlechtického stavu

B) Sklářská manufaktura

C) Vyhození osob z okna 

 

správné odpovědi: 1B, 2A, 3C, 4B, 5A, 6B, 7C, 8B, 9A, 10C



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kvíz česká kultura český jazyk
Zdroj: pravopisne.cz, czechency.org, umimecesky.cz




Nejnovější z kategorie


Procesory jsou dnes mnohem výkonnější a menší než dřív, což otevírá nové možnosti.

Tenhle nález by mohl změnit budoucnost elektromobilů

Plastové tašky omezuje či zcela zakazuje čím dál více zemí.

Důchody budou nižší, než lidé čekají

Počasí v České republice čeká další obrat

V Lidlu narazíte na skvělou multifunkční fritézu.

Apple oznámil zlomovou spolupráci

Solární panely jsou k vidění stále častěji.

WhatsApp dnes používá spousta dětí.

Ve kterém patře paneláku se vyplatí bydlet?

Lidl nabízí velmi zajímavý produkt.

V Actionu můžete narazit na celou řadu zajímavých produktů.

iPhone 17 Pro je často považován za mobil s nejlepším fotoaparátem.

Stát může pomoci s uhrazením nákladů za energie.

Platíte topení i za souseda, aniž byste o tom věděli

Elektřina zlevňuje, ale na zálohách to ještě neuvidíte.

Důchody jsou v posledních letech žhavým tématem.

Některé rostliny, jako například zelenec, jsou v zimě velmi užitečné.

Vynález, který změnil život celé vesnice

Tahle česká vychytávka ví o počasí víc než mobil

Vláda schválila projekt na úsporu elektřiny. Přesto ho stále využívá minimum domácnosti

Uživatelé WhatsAppu vyzýváni k zásadní změně nastavení

Při nákupu masa důvěřujeme datumu spotřeby.

Čína představila technologii, která sbírá energii z deště

Využijte sněhu a udělejte si virální balkonovou zmrzlinu jen ze 2 surovin

Čínští vědci prezentovali zajímavý vynález, který souvisí s obnovitelnými zdroji.

Zima by měla v dohledné době povolit

Zbytečné poplatky za SIPO a složenky se za rok nasčítají.

Výkon počítače může zrychlit výměna operační paměti.

Od roku 2026 už výpověď neznamená okamžitý finanční pád.



Nejnovější
Nejnovější