EnergoZrouti.cz

Rostlina místo čističky vzduchu. Francouzský start-up vytvořil květinu, která čistí vzduch 30x účinněji

  
Martin Bárta
3. 6. 2024 ▪ 10:44

Francouzský start-up Neoplants začíná v USA prodávat novinku – bioinženýrskou rostlinu Neo Px, která čistí vzduch až 30krát účinněji než běžné pokojové rostliny. Tato inovativní rostlina byla geneticky upravena, aby efektivně absorbovala a rozkládala těkavé organické látky (VOC), jako jsou benzen, toluen a xylen, které se běžně vyskytují v interiérech.

Geneticky upravená rostlina Neo Px má až zázračné účinky na domácí ovzduší
Geneticky upravená rostlina Neo Px má až zázračné účinky na domácí ovzduší
Foto: Unsplash

Neo Px je výsledkem několikaletého intenzivního výzkumu a vývoje. Tato rostlina byla geneticky modifikována, aby měla zvýšenou schopnost absorbovat a rozkládat škodlivé těkavé organické látky (VOC), mezi které patří benzen, toluen a xylen. Tyto látky jsou běžně přítomné v našich domácnostech, kde mohou pocházet z různých zdrojů, jako jsou nábytek, čisticí prostředky nebo stavební materiály.

Právě na tyto látky také mnohdy cílí HEPA filtry čističek vzduchu, které se je z ovzduší snaží odbourávat a zachytávat. Čističky vzduchu ale narozdíl od rostlin spotřebovávají elektřinu a čas od času potřebují i výměnu filtru. Speciální květina Neo Px místo toho ale jen potřebuje podmínky jako standardní květiny a speciální mikroby, které ji pomáhají dosahovat takové účinnosti.

Genetické úpravy posunují rostlinu na „nový level“

Základním principem fungování Neo Px je její schopnost absorbovat VOC a přeměnit je na neškodné látky. To je dosaženo díky genetickým úpravám, které umožňují rostlině metabolizovat tyto škodlivé látky. Kromě toho je Neo Px vybavena speciálními mikroby, které podporují její schopnost čištění vzduchu. Tyto mikroby jsou rovněž geneticky upraveny, aby efektivně spolupracovaly s rostlinou na rozkladu VOC.

Jednou z hlavních výhod Neo Px tak je její vysoká účinnost. Podle výzkumů provedených Neoplants je Neo Px až 30krát účinnější než běžné pokojové rostliny při odstraňování VOC z ovzduší. To znamená, že jedna rostlina Neo Px může nahradit několik běžných pokojových rostlin, pokud jde o čištění vzduchu. Navíc Neo Px vyžaduje pouze standardní péči jako jiné pokojové rostliny, což zahrnuje pravidelné zalévání a dostatek světla.

Další výhodou Neo Px je její ekologický a estetický přínos. Neo Px využívá přirozené procesy k čištění vzduchu a zároveň přispívá k zlepšení estetiky interiérů díky svému atraktivnímu vzhledu.

Neo Px je navržena tak, aby se snadno integrovala do jakéhokoli interiéru, od domácností po kanceláře a veřejné prostory. Její nenáročnost na péči z ní činí ideální volbu pro lidi, kteří chtějí zlepšit kvalitu vzduchu ve svém okolí, aniž by museli investovat čas a prostředky do údržby složitých zařízení nebo péči o velké množství náročných rostlin.

Francouzský start-up Neoplants ukazuje, že je možné najít inovativní řešení environmentálních problémů pomocí bioinženýrství. S rostoucím povědomím o kvalitě ovzduší a potřebě udržitelných řešení má Neo Px potenciál stát se klíčovou součástí budoucnosti domácí filtrace vzduchu. Tento projekt také otevírá dveře dalším výzkumům a vývoji nových technologií, které by mohly ještě více zlepšit kvalitu našeho života.




Štítky: Ovzduší Kvalita ovzduší Vzduch Znečištění Klima Pokojové rostliny Rostliny Bioinženýrství Věda