Jednoduchý trik s myčkou: Spotřebuje o polovinu méně energie a nádobí je čistší
Řada lidí se pro myčku nádobí rozhoduje s cílem ušetřit nejen čas trávený ručním mytím nádobí, ale i peníze. Existuje přitom několik triků, díky nimž můžete při používání tohoto spotřebiče ušetřit ještě více.
Myčky nádobí se postupem času staly neodmyslitelným pomocníkem prakticky v každé kuchyni. Většina lidí, která tento spotřebič doma má, si již bez něj nedokáže život představit.
Tuto funkci zapíná spousta lidí zbytečně
Jedním z triků, jak můžete při používání myčky nádobí ušetřit, je nezapínat před každým mytím speciální program předmytí. Mnoho lidí se domnívá, že se jedná o nutnost, aby bylo nádobí skutečně dokonale zbavené nečistot, tak tomu ale není. Tento program dává smysl pouze za předpokladu, že nádobí do myčky vkládáte postupně po dobu několika dní a chcete zabránit zaschnutí zbytků jídla a zápachu.
Ve většině domácností se však myčka nádobí pouští každý den nebo minimálně jednou za dva dny. Podle odborníků přitom v takovém případě program předmytí není nutný.
Během sušení nádobí můžete značně ušetřit
Většina myček nádobí vynaloží poměrně velké množství elektrické energie na závěrečné sušení nádobí pomocí horkého vzduchu. Tento krok přitom může představovat i 40 až 50 % celkové energie vynaložené na jeden mycí cyklus, což si spousta lidí vůbec neuvědomuje. Myčka však právě kvůli sušení běží déle a ventilátor musí rozfoukávat horký vzduch napříč spotřebičem.
Pokud tedy chcete šetřit svůj rodinný rozpočet, můžete tento krok jednoduše přeskočit a nechat nádobí raději vyschnout přirozeně. Jakmile myčka domyje, jednoduše ji vypněte a dvířka pootevřete. Nádobí následně uschne díky cirkulaci vzduchu. Je třeba počítat s tím, že to může trvat o něco delší dobu, takže se jedná o řešení spíše pro případy, kdy na čisté nádobí tolik nespěcháte. Odborníci se navíc shodují v tom, že díky uniklé páře na sklenicích a příborech tolik nezůstávají zaschlé kapky a skvrny a nádobí tak může na první pohled působit čistším dojmem.
Správné skládání nádobí jako klíč k úspěchu
Pro dokonale čisté nádobí je třeba se snažit už v momentě, kdy jej do spotřebiče vkládáte. Nad rozmístěním jednotlivých kusů nádobí je totiž vhodné přemýšlet. Nádobí by se nemělo zbytečně překrývat, jelikož díky tomu může voda a čisticí prostředek proniknout do každého zákoutí a vy můžete využít klasický program mytí místo intenzivního. Myčku tedy zbytečně nepřeplňujte a vždy se zamyslete nad tím, zda jste omezený prostor skutečně využili co nejefektivněji.
Myčku zapínejte až v momentě, kdy je plná
Moderní myčky nádobí často zákazníky lákají na program, který umožňuje spustit myčku při polovičním naplnění. Řada lidí se domnívá, že tímto způsobem ušetří polovinu nákladů na vodu a energii, nicméně opak je pravdou. Ačkoliv je částečná úspora samozřejmě možná, odborníci se shodují v tom, že ve většině případů se spotřebuje téměř stejné množství energie a vody jako při klasickém programu.
Pokud ale pustíte poloprázdnou myčku, utratíte vlastně dvojnásobek na jeden talíř či sklenici. Vzhledem k tomu dává větší smysl počkat na to, až bude myčka zcela naplněná a pustit ji až v tomto momentě. Pokud nádobí sbíráte pomaleji, stačí, když zbytky jídel setřete do koše. Nádobí není nutné průběžně oplachovat ani předmývat a tímto způsobem si přidělávat práci.
Myčka dokáže být nejen pomocníkem, který šetří čas, ale i peněženku. Pokud se budete řídit několika jednoduchými triky, můžete tento spotřebič využívat o poznání efektivněji.