Češi ji berou jako samozřejmost, cizinci si jí nakupují plné kufry: Tato česká sladkost za 30 Kč je mezinárodní hit

     
Monika Brešťanská
31. 8. 2025 ▪ 22:51

Česká republika má pověst země piva a knedlíků. Na trzích ale na turisty čekají úplně jiné pochoutky. Vedle trdelníku, klobás a bramboráků ještě sladká dobrota, která je typická pro každé Vánoce, Velikonoce, ale třeba i pouť.

Turisté vyhledávají na trzích českou pochoutku, kterou nakupují jako suvenýr
Turisté vyhledávají na trzích českou pochoutku, kterou nakupují jako suvenýr
Foto: Shutterstock

Češi tuto sladkost považují za velmi obyčejnou a koupí si ji jen občas, turisté si jí ale nakupují plné kufry. A z české kuchyně nebo z vánočních trhů se tak dostala dokonce do letištních duty free obchodů. Zároveň ukazuje, jak se může tradiční chuť stát symbolem určité země. Ačkoli ji Češi mnohdy berou jako obyčejnost za pár korun, pro turisty představuje zážitek, který si chtějí uchovat a sdílet.

Perníková srdce jsou u turistů velmi oblíbená , ...

Tradice a historie „sladkého pokladu“

První zmínky o perníku na našem území sahají do 14. století. Do popředí se dostal díky orientálnímu koření, které bylo tenkrát opravdovým luxusem. Med, mouka a směs exotického koření, jako je skořice, hřebíček, badyán či zázvor, vytvořily základ těsta, které bylo aromatické a zároveň dlouho vydrželo. Právě dlouhá trvanlivost dělala z perníku vítaný pokrm na cestách i v klášterech.

Největší slávu perník zaznamenal v Pardubicích, kde se v 16. století usadil silný perníkářský cech. Město se postupně stalo synonymem pro kvalitní perník a pardubický perník si vybudoval značku, která přetrvává dodnes. Chuť ale nebyla všechno, co si lidé zamilovali. Perníkáři se totiž vyžívali i ve zdobení. Perník tak měl různé tvary, cukrové polevy, zdobení a byl zkrátka estetickou pochoutkou, kterou milovaly nejen děti. Často se tak jednalo například o dárek z lásky nebo suvenýr z pouti.

Dnes se perníkářská tradice udržuje nejen v Pardubicích, ale i v dalších regionech. Na vánočních trzích je vůně perníku neodmyslitelnou součástí atmosféry a řada rodin má vlastní recepty na domácí perníčky. 

Zdobený perník je pěkný dárek z cest , ...

Pro Čechy samozřejmost za pár korun

Zatímco pro naše předky byl perník vzácností, dnešní Češi ho vnímají spíš jako dobře dostupnou sladkost. V supermarketech se prodává od několika desítek korun, ve stáncích na trzích pak často ve zdobené podobě jako malý dárek. Pro mnoho lidí je perník spojován hlavně s Vánoci, s dětstvím a s domácí vůní koření, ale málokdo by řekl, že se jedná o něco výjimečného.

Právě kvůli dostupnosti už pro Čechy ztratil to původní kouzlo. Vedle moderních dezertů, zdobených čokolád a řemeslných zmrzlin působí spíše starosvětsky. Když se však na tuto pochoutku zaměříme více, zjistíme, že je to opravdu otisk české kultury. Základem je český med, klasická mouka, ale i koření, které se k nám dostávalo díky bohaté síti obchodních cest. 

Pro turisty suvenýr i chuťový zážitek

Zatímco Češi staví perník spíše mezi nezbytnou klasiku na vánočním stole, turisté ho naopak milují. Zdobená srdce s věnováním, barevné perníky s podobou zvířátek nebo pohádkových postav, či vánoční chaloupky celé z perníku jsou velmi žádaným suvenýrem. 

Například v obchodech na letištích nebo krámcích se suvenýry mizí perníčky rychleji než lahve slivovice. Turisté oceňují především celkový charakter perníků. Jde totiž o ručně vyráběnou sladkost, která vypadá krásně, je autentická a navíc má nezaměnitelnou­ chuť.

Perníkové srdce s nápisem Praha je tak podobně ikonické, jako magnetka s Karlovým mostem. Rozdíl je ale v tom, že magnetka není tak „osobní“ a perníkové srdce se tak jako pozornost z cest hodí mnohem více. Popularita navíc roste i díky ceně. V menších stáncích na trzích lze zdobené perníčky nakoupit už od třiceti korun. I obrovská perníková srdce stojí pár stovek, což pro cizince atraktivitu perníku ještě zvyšuje.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Historie Zajímavosti Cestování
Zdroj: Kudyznudy.cz, Novinky.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější