Vědci objevili geny, které pomohou potravinářským plodinám přežít delší sucha

  
Lenka Nováková
19. 5. 2021 ▪ 09:59

Vědci objevili geny rostlin, které by jim mohly pomoci přežít delší období sucha. V současnosti vědci technologii otestovali na třech rostlinách, věří ale, že bude přenositelná i na další.

Rýžové plantáže
Rýžové plantáže
Foto: Sasin Tipchai / Pixabay

Nejen zemědělské plodiny by v budoucnu mohly úspěšněji odolávat dlouhotrvajícím obdobím sucha, kterých s postupným oteplováním planety přibývá. Díky vědcům z univerzity v kalifornském Riverside, kteří objevili genetická data jež fungování rostlin v tomto ohledu ovlivňují by mohlo být snazší rostliny na sucha připravit.

Geny pomohou snížit stres rostlin ze sucha

Výzkumný tým na univerzitě v Riverside hledal poslední desetiletí rostliny, které mezi prvními detekují účinky sucha a dalších environmentálních hrozeb na svůj vývoj. Vědci se tak snažili o vytvoření molekulárního atlasu kořenů plodin, při tom se jim ale podařilo odhalit geny, které mohou pomoci v ochraně rostlin před stresem právě ze sucha.

Jejich práce, kterou zveřejnili ve vědeckém časopise Cell kombinovala genetická data z různých buněk kořenů rajčat pěstovaných uvnitř i venku. Právě jejich kombinací se jim podařilo ve velkém porozumět kořenovým funkcím rostlin.

„Vědci často provádějí laboratorní a skleníkové experimenty, ale zemědělci pěstují rostliny v terénu a tato data se také zaměřují na vzorky v terénu,“ uvedla Neelima Sinha, profesorka rostlinné biologie na UC Davis a spoluautorka článku.

Vědci prozkoumali tři rostliny, objev by ale měl být přenositelný i na další

Výzkum tak přinesl informaci o genech, které rostlině říkají jak zajistit aby zadržela více vody. Úpravou těchto genů by vědci mohli rostlinu donutit k tomu, aby si udržela větší množství vody a mohla se tak déle chránit před suchem.

Vědci tak v rámci výzkumu analyzovali pouze tři rostliny a to huseníček rolní, rajčata a rýži. Tým, který za prací stojí ale věří, že jejich zjištění půjde využít i na další druhy rostlin.

„Rajčata a rýže jsou odděleny více než 125 miliony let evoluce, přesto stále vidíme podobnosti mezi geny, které řídí klíčové vlastnosti. Je pravděpodobné, že tyto podobnosti platí i pro jiné plodiny.“ řekla Julia Bailey-Serres profesorka genetiky na univerzity v Riverside.




Štítky: Sucho Potraviny Zemědělství
Zdroj: Vysoká škola v Riverside, Kalifornie