Logo EnergoZrouti.cz
Můj profil        Vyhledávání
HLAVNÍ STRÁNKADOMÁCÍZAHRANIČNÍKRAJEELEKTROMOBILITAVODÍK

Ptakopysk by se brzy mohl dostat na seznam ohrožených druhů

Autor: Jakub Zich
TwitterFacebook
29. 11. 2020, 20:59
Jakub Zich
Ptakopysk
Ptakopysk
Foto: pen_ash / Pixabay

  Diskuze (0 příspěvků)
Vložit

Seznam ohrožených druhů se aktualizuje vždy každé dva roky. Určuje se v něm stupeň ohrožení daného druhu živočichů a je možné, že se již brzy dostane na tento seznam také australský ptakopysk. O jeho zařazení usiluje nejeden vědec a to hned z několika důvodů.

Velký pokles prostředí i populace

Má se za to, že za posledních 30 let došlo k poklesu přirozeného prostředí ptakopysků až o 22 %, což má samozřejmě nepříznivý vliv na celkovou populaci tohoto oblíbeného a především známého australského zvířete. Své vysvětlení k tomu podali vědci z University of New South Wales, uvedli, že za takové snížení přirozeného prostředí může především sucho, jež je způsobeno změnou klimatu, stejně jako devastace půdy pro zemědělské účely apod. Díky suchu vznikají v Austrálii enormní požáry, které také celé situaci příliš neprospívají.

Sucho jako velký strašák

Ptakopyskové nejčastěji osidlují řeky a potoky a ačkoli se jedná o obojživelný druh, není úplně možné, aby žil pouze na souši. I proto je sucho velkým nepřítelem, protože dochází ke zmenšování jejich teritoria. Proto reálně hrozí, že z některých řek může ptakopysk zcela zmizet. Za mizením vodních toků ale nestojí samozřejmě pouze sucho, ale také stavění přehrad či jiné lidské zásahy nejen do vodního ekosystému.

Ptakopysk je na seznamu ohrožených druhů zařazený jako „téměř ohrožený“, vědci proto chtějí, aby se jeho status změnil na „ohrožený“. To by mj. znamenalo také větší monitorování ptakopysků a tím pádem také větší důraz na zlepšení jejich přirozeného prostředí. Již v současné době se ale australská vláda zavázala k tomu, že chce dát až 1 milion dolarů na ochranu ekosystémů, ve kterých ptakopyskové žijí.

Ptakopysk je jediný savec, který snáší vejce

Ptakopysk se nejčastěji vyskytuje ve východní části Austrálie. Zároveň se také jedná o jediného savce, který snáší vejce místo toho, aby rodil živá mláďata. Běžně se dožívá okolo 15 let, avšak v zajetí se mu příliš nedaří a zpravidla uhyne mnohem dříve. Málokdo ale ví, že ptakopysk (resp. samci) mají na na zadních nohách jedové ostruhy. Jed není pro člověka nebezpečný na životě, ovšem zasažení touto ostruhou je nesmírně bolestivé a bolest pak může přetrvávat také několik dní.

Líbil se vám článek?
Autor: Jakub Zich

Zdroj: University of South Wales

  Diskuze (0 příspěvků)


Doporučujeme










Témata



Krajské zprávy