EnergoZrouti.cz

Vynechte ranní kávu a sladké pečivo a pomůžete klimatu, radí vědci z Anglie

  
Martin Bárta
26. 11. 2021 ▪ 19:45

Vynechte sladké pečivo a kávu k snídani a pomůžete klimatu, ukazuje nová studie britských vědců. Podle jejich dat stojí nezdravé potraviny za velkým množstvím emisí. Vědci také zjistili, že více emisí z potraviny produkují muži než ženy.

Nezdravá strava podporuje změny klimatu
Nezdravá strava podporuje změny klimatu
Foto: Engin Akyurt z Pixabay

Patříte mezi příznivce ranní kávy a sladkého pečiva? Pak zbystřete. Podle studie vědců z anglické univerzity v Leedsu totiž nezdravé potraviny, ale i káva či právě zmíněné sladké pečivo škodí životnímu prostředí. Když by si tedy každý z nás tyto pochutiny odpustil, může to podle vědců být velkým přínosem pro klima.

Vědci prozkoumali desítky tisíc potravin, aby našli největší viníky

Mnoho nezdravých potravin totiž podle vědců stojí za velkou částí emisí skleníkových plynů, které pocházejí ze zemědělské a potravinové produkce. Vědci tak svou novou studii zaměřili na více než 3000 generických potravin a 40 000 značkových položek aby zjistili, kde produkce potravin vytváří značné emise.

Podle studie jsou tak největším problém pro planetu hlavně sladkosti, sušenky, dorty ale i nápoje jako čaj, káva nebo alkohol. První zmiňované potraviny tak stojí až za 8,5 % skleníkových plynů, které vznikají v souvislosti s potravinami. U kávy, čaje nebo alkoholu je pak podíl ještě vyšší a to 15,1 %. Dohromady tak jen tyto položky vytvářejí 23,6 % emisí z potravinářství.

Vědecká práce, kterou tým z Leedsu publikoval ve vědeckém časopise PLOS ONE tak poskytuje mnohem podrobnější informace o dopadu lidské stravy na životní prostředí a emise skleníkových plynů, které stojí za globální změnou klimatu.

Muži produkují mnohem více emisí než ženy

Jak uvedla vedoucí studie Doktorka Holly Rippinová, „Všichni chceme přispět k záchraně planety a naše rozhodnutí tomu mohou přispět. Je pravda, že ve velké míře je v první řadě potřeba širších změn jako je snížení spotřeby masa a mléčných výrobků. které dohromady vytvářejí asi 46 % našich emisí souvisejících se stravou. Naše práce však ukazuje, že i malé změny mohou mít velké přínosy a žít ekologičtější a udržitelnější život.“

Hlavním řešením v oblasti emisí skleníkových plynů z potravinářství tak bude podle vědců hlavně snížení konzumace nevegetariánských potravin. Právě strava obsahující maso, mléčné výrobky a další podobné živočišné zdroje totiž podle odborníků dále tvoří výraznou přesilu v oblasti emisí. Podle zdrojů univerzity v Leedsu je to dokonce o 59 % více emisí než z vegetariánské stravy.

Podle práce vědců pak mají větší produkci emisí skleníkových plynů z konzumovaných potravin muži oproti ženám a to dokonce ve 41 procentech. Stravovací návyky mužů a jejich pitný režim je totiž více zaměřen na různé druhy alkoholických i nealkoholických nápojů. V případě jídla pak tvoří velkou část mužského jídelníčku maso.

„Jiné studie naznačují, že vyšší emise mužů související se stravou odrážejí jejich potřebu více energie. Bohužel se zdá, že se snaží získat tyto kalorie spíše z masa než z potravin s nižším dopadem.“ uvedl Darren Greenwood z lékařské fakulty univerzity v Leedsu.




Štítky: Káva Klima Potraviny
Zdroj: Univerzita v Leeds