Vědci vytvořili nové solární články. Elektřinu díky nim bude moci vyrábět i oblečení, auto nebo dron

  
Martin Bárta
12. 12. 2022 ▪ 16:52

Prodloužit dolet dronů, dojezd automobilů a dodat energii i v krizových situacích by mohly pomoci nové ultratenké solární články z dílny MIT, které mají jen setinu hmotnosti standardních solárních panelů.

Ultratenký solární článek
Ultratenký solární článek
Foto: MIT

Inženýrům z MIT (Massachusettský technologický institut) se podařilo vytvořit nové ultratenké solární články, které by mohly proměnit jakýkoliv povrch ve zdroj energie. Elektřinu pro nabíjení telefonu by tak v budoucnu mohlo vyrábět chytré oblečení pokryté solárními články. Stejně by také mohla nová technologie napájet drony nebo automobily.

Nové solární články, které vědci vytvořili jsou mnohem tenčí než lidský vlas. Články jsou také díky nalepení na pevnou ale lehkou a ohebnou tkaninu snadno instalovatelné na jakýkoliv pevný povrch, což přináší velké množství výhod oproti současným solárním článkům využívaným v solárních panelech.

Technologie tenkých solárních článků z MIT

Technologie by podle vědců mohla posloužit při využití na oblečení. Stejně tak by díky své nízké hmotnosti mohly články posloužit v krizových situacích pro zajištění dodávek energie. Oproti standardním solárním panelům mají totiž jen setinu jejich hmotnosti a tak je jejich přeprava výrazně snazší.

„Metriky používané k hodnocení nové technologie solárních článků jsou obvykle omezeny na jejich účinnost přeměny energie a jejich cenu za watt. Stejně důležitá je ale i snadnost, s jakou lze novou technologii přizpůsobit. Snažíme se urychlit přijetí solární energie, vzhledem k současné naléhavé potřebě zavést nové bezuhlíkové zdroje energie,“ říká Vladimir Bulović, ředitel MIT.nano a hlavní autor nové technologie.




Štítky: Věda Solární energie Obnovitelné zdroje Fotovoltaika Solární panely Solární články Elektřina Energetika MIT