Šetření energiemi by nemělo být extrémní. Někdy to může přidělat jen potíže

  
Nikola Stránská
8. 11. 2022 ▪ 16:39

Domácnosti hledají úspory za energie všemi možnými způsoby. V některých případech jdou ale do extrémů a úspory energií jim mohou přinést i zdravotní obtíže.

Pokud takto vypadají ráno okna u vás doma, je čas přemýšlet nad změnou
Pokud takto vypadají ráno okna u vás doma, je čas přemýšlet nad změnou
Foto: Pixabay

Ve snaze snížit své účty za energie sahají domácnosti po celé EU k velké škále opatření. Velmi často jsou ale kroky, které domácnosti provádějí nepromyšlené a nijak nekonzultované s odborníky. Mnohé z těchto kroků pak mohou sice opravdu pomoci zvýšit úspory domácnosti, uspořené finance se ale odrazí v mnohem důležitější oblasti jakou může být i zdraví jednotlivých členů domácnosti.

Vypnuté topení či jeho nastavení na minimální teploty, vytápění za pomocí krbových kamen nebo úplná absence větrání, která by měla zabránit únikům tepla. To jsou jedny z nejvíce problematických prvků, které mohou rychle zhoršovat klima v obytných prostorech a tím zvyšovat i negativní dopady na zdraví obyvatel.

Oblíbené „energetické hacky“ totiž v případě snižování teplot v jednotlivých místnostech a zároveň absence větrání přispívají ke vzniku vlhkosti jejímž milovníkem jsou plísně. Ty podle Státního zdravotního ústavu ČR produkují těkavé organické látky, které mohou poškozovat sliznice dýchacích cest či dráždit oči, nos i krk. Velmi často mohou plísně a látky jimi produkované ovlivňovat i pokožku nebo způsobovat bolesti hlavy. Oslabený imunitní systém je pak méně odolný i vůči virovým či bakteriálním infekcím, které se navíc v prostředí bytu s plísní velmi často šíří.

Velkým problémem uzavřených a nevětraných prostor, které využívají vytápění krbovými kamny jsou i látky, které vznikají při spalování. Při každém otevření dvířek krbu tak jejich část unikne do prostoru, ve kterém vytápění krbovými kamny probíhá. Prachové látky označované jako PM 2,5 či PM 10 jsou pak stejně jako další toxiny obsažené v kouři z krbu škodlivé pro zdraví. Ostatně také proto vyzvala už před několika měsíci britská organizace Mums for Lungs k zákazu využívání krbových kamen. Velká část těchto látek totiž uniká komínem ven, ale část z nich je uvolňována právě do prostředí domů a bytů. V případě dostatečně nevětraných prostor pak může být letitá expozice problémem pro zdraví.

Lidé by tak při snaze ušetřit měli myslet i na to, že úspora financí šetřením za energie je naprosto správná myšlenka. Myslet je ale důležité i na další faktory, jako je právě pravidelné větrání, které zabrání hromadění vysoké vlhkosti a vzniku plísní, ale odstraní i velkou část škodlivých látek v případě vytápění pevnými palivy.




Štítky: Vytápění Krby Okna Topení Úspora Energie