Senioři a domácnosti s nízkými příjmy mohou žádat o nový příspěvek na úspory energií

  
Nikola Stránská
6. 1. 2023 ▪ 12:12

Už od pondělí 9. ledna si mohou nízkopříjmové domácnosti a senioři požádat o příspěvek na úspory energií. Takzvaná Nová zelená úsporám Light jim poskytne až 150 tisíc korun na energetická opatření, která jim pomohou snížit výdaje za energie.

Nová zelená úsporám Light
Nová zelená úsporám Light
Foto: Miloslav Hamřík z Pixabay

Už v pondělí 9. ledna 2023 od 10:00 hodin si budou moci zájemci o snižování energetické náročnosti svých domácností zažádat o příspěvek z dotačního programu Nová zelená úsporám Light. Ten nabídne podobně jako běžný program Nová zelená úsporám možnost získat dotace na výměny oken a dveří, zateplení fasády a další úkony, které sníží energetickou náročnost domu.

Oproti standardnímu programu nabídne Light verze finance hlavně pro domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení. Žádat o finance ale budou moci i další ohrožené skupiny jako jsou senioři. Právě těm by měly peníze zajistit snížení spotřeby energií a tím i úsporu financí v průběhu topné sezóny.

Zájemci si budou moci o peníze požádat ve stejném systému jako je tomu v případě programu Nová zelená úsporám. Velkou většinu žádostí za ně ale podobně jako u dřívějšího programu zařídí firmy, které samotná opatření provádějí.

Domácnosti tak budou moci získat až 150 tisíc korun, a to navíc i zálohově. Nebude tak nutné jako v případě standardního programu nejprve provést opatření a zaplatit je takzvaně z vlastního a až následně žádat o dotaci. U programu Light bude možné získat nejprve prostředky a následně pak do roka provést samotnou realizaci opatření. Díky tomu bude dotace dostupná i pro mnoho domácností, které by dosud na samotnou úhradu opatření finance ve svém rozpočtu nenašly.

Žádat o prostředky z Nové zelené úsporám Light bude možné také zpětně, a to za opatření uskutečněná po 12. září 2022.




Štítky: Energie Úspory Energetika Elektřina Plyn Nová zelená úsporám Nová zelená úsporám Light