Obtěžuje vás štiplavý kouř ze sousedova komína? Je dobré to řešit, už kvůli vlastnímu zdraví

  
Martin Bárta
7. 11. 2022 ▪ 13:49

Obtěžující kouř ze sousedova komína, který každou zimu „otráví“ vzduch v celé vesnici se dá řešit. Některé případy lze vyřešit domluvou, jindy ale musí zasáhnout úředníci.

Jeden komín dokáže někdy „otrávit“ vzduch na celé vesnici
Jeden komín dokáže někdy „otrávit“ vzduch na celé vesnici
Foto: Pixabay

Kouřící komíny, jejichž majitelé jsou hlavně na menších vesnicích mnohdy zvyklí do kotle vhodit i velmi nekvalitní dřevo, uhlí nebo nedej bože ještě něco úplně jiného se v posledních letech stále rychleji vytrácí. Spolu s tím, jak se modernizují topné systémy a domácnosti přecházejí na plyn, tepelná čerpadla či kotle na dřevěné pelety se počet stížností na znečišťování ovzduší snižuje. V současné energetické krizi, kdy mnoho rodin začalo znovu používat léta nevyužívané krby a kotle se ale situace mění.

Jeden bezohledný člověk pak dokáže znepříjemnit pobyt venku během celé zimy klidně i celé vesnici. Dá se ale něco dělat, když mě takový člověk svým chováním obtěžuje? Odpověď je snadná – dá. Pro začátek je dobré ale souseda vyhledat a zkusit upozornit přímo jeho na to, že vy a možná ale i další lidé z okolí mají s kouřem z jeho komína problém. Stejně tak jej můžete i upozornit na to, že máte podezření o porušování zákona o ochraně ovzduší.

Jak už je ale obecně známo, sousedské vztahy jsou v mnoha případech na bodu mrazu a komunikace se sousedem nemusí být úplně snadná. V některých případech si jen při té představě, že máte s tím „milým“ člověkem mluvit raději vše rozmyslíte a dýcháte špinavý vzduch nadále. Je ovšem dobré si uvědomit, že dlouhodobé vystavení se znečištěnému ovzduší může přinášet zdravotní problémy nejen vám a tak je dobré situaci řešit.

Co se tedy dá dělat dál, pokud domluva se sousedem nezabere? Stačí se řídit oblíbenou hláškou z jedné známé komedie: „Ne že bych chtěla žalovat, ale hlásit se to musí“. V tomto případě je nutné kontaktovat úřady a to přímo místně příslušný obecní úřad, kde je možné podat stížnost na porušování zákona o ochraně ovzduší. Právě místní úřad je oprávněn i k zahájení přestupkového řízení či k uložení nápravného opatření.

V tomto případě se ale bude hodit prokázat, že k potížím opravdu dlouhodobě dochází. Pokud si tak připravíte fotodokumentaci ideální z většího počtu případů, kdy podle vás ze sousedova komína vychází prapodivný kouř určitě bude řešení vašeho problému jednodušší. Ideální je pak podle úřadů i video delší jak půl hodiny, které může být jedním z důkazů. Úředníci si následně mohou od majitele komína vyžádat doklad o provedení kontroly technického stavu či za určitých podmínek přímo majitele domu navštívit kvůli přímo kontrole kotle či jiného topidla.

Stížností na sousedy ale ve výsledku úřadům dojde jen malé množství. Například podle dat odboru životního prostředí Magistrátu města Liberec obdržel úřad v roce 2021 10 podnětů na porušování zákona o ochraně ovzduší, celkem pak udělil pokutu šesti hříšníkům ve výši 15 000 Kč. V roce 2020 úřad obdržel stejné množství podnětů a v roce 2019 byl počet podnětů dvojnásobný.

Zvýšený počet stížností by ale na úřady mohl přijít v letošním roce a v roce příštím. Mnoho domácností totiž kvůli vysokým cenám plynu a elektřiny začalo znovu topit v zastaralých topných zdrojích ve snaze uspořit finance.




Štítky: Vytápění Topení Komíny Kouř Znečištění Ovzduší
Zdroj: Magistrát města Liberec, 201/2012 Sb. - Zákon o ochraně ovzduší