O finance na výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla není zájem, úřady řeší co s tím

  
Lenka Nováková
23. 2. 2023 ▪ 09:16

Nízký zájem o finance na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo podle Sněmovny lordů řeší v některých částech Spojeného království. To přitom v následujících letech spoléhá hlavně na tepelná čerpadla, která by měla nahradit emisní zdroje.

O výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla není v Anglii zájem
O výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla není v Anglii zájem
Foto: HarmvdB z Pixabay

Nízký zájem o program, který má zajistit přechod do plynových kotlů na tepelná čerpadla řeší v úřady v Anglii a Walesu. Program, který měl domácnosti povzbudit k přechodu na tepelná čerpadla bez emisí skleníkových plynů totiž od svého spuštění v květnu minulého roku vyčerpal pouze třetinu svého ročního rozpočtu. Úřady tak nyní řeší jak program upravit, aby se zájem zvýšil.

Ve Spojeném království přitom měla být podle bývalého premiéra Borise Johnsona tepelná čerpadla hlavní náhradou za stávající emisní zdroje, tedy především plynové kotle. Ty by se následně měly dočkat úplného zákazu. Ačkoliv v zemi v posledních měsících došlo k obměně politické reprezentace a dvakrát se změnil samotný premiér, plán na náhradu současných emisních zdrojů zůstal zachován.

Domácnostem by tak s přechodem na tepelná čerpadla a další nízkouhlíkové alternativy měl pomoci právě program, který jim pomůže s jejich financováním. Podle parlamentní zprávy, o které informoval server The Guardian jsou ale současné výsledky programu neuspokojivé. Členové výboru Sněmovny lordů pro životní prostředí a změny klimatu tak vyzvali ministry, aby posílili program modernizace kotlů tak, že se o něj mezi domácnostmi zvýší zájem.

Podle výboru je totiž povědomí domácností o nízkouhlíkových topných systémech, jakými jsou právě tepelná čerpadla velmi omezené a současná propagace byla nedostatečná. Podle zprávy, kterou výbor ministrům zaslal je také v zemi nedostatek instalatérů tepelných čerpadel a díky tomu se nedaří plnit plán přechodu na nízkoemisní zdroje vytápění.

Současná problematická situace týkající se nedostatečného čerpání financí na výměnu kotlů ale není v celém Spojeném království. V jiných částech království je totiž o program zájem velmi vysoký a nastávají tak hlavně problémy s prodlužováním lhůt dodávek u některých firem. Zájem o tepelná čerpadla mohou v příštích letech také více omezovat nedostatečné dodávky ze strany jejich výrobců. Jen v minulém roce se totiž podle Evropského sdružení pro tepelná čerpadla (EHPA) zvýšil zájem o tepelná čerpadla o 37 procent a prodalo se jich tak tři miliony kusů.




Štítky: Plyn Tepelné čerpadlo Plynový kotel Spojené království Anglie Dotace