Lidé jsou podle průzkumu ochotni platit vyšší ceny za energie, v rámci solidarity s Ukrajinou

  
Tomáš Jelínek
24. 11. 2022 ▪ 10:31

Lidé jsou podle nového průzkumu ochotni platit vyšší ceny ze energie nebo upravit svůj život tak, aby byli více solidární s válkou postiženou Ukrajinou.

Jedna z demonstrací podporující Ukrajinu ve válce s Ruskem
Jedna z demonstrací podporující Ukrajinu ve válce s Ruskem
Foto: Samuel F. Johanns z Pixabay

Ruská invaze na Ukrajině, která započala v únoru letošního roku a dokázala přinést do Evropy konflikt, jaký už nikdo v moderním světě nepředpokládal, přinesla i velkou solidaritu. Veřejnost po celém starém kontinentu se ihned zapojila do hledání přístřeší pro uprchlíky a vytváření sbírek, které mají získat finance jak pro uprchlíky, tak i financování bojů na Ukrajině.

Jak ukázal nový výzkum odborníků z vysoké školy v dánském Copenhagenu, solidarita lidí je ale ještě mnohem vyšší. Podle průzkumu jsou totiž lidé nejen více pohostinní k ukrajinským turistům, ale v rámci solidarity jsou ochotni vytvářet ústupky a změny ve svém každodenním životě tak, aby Ukrajinu podpořili.

Příkladem tak může být ochota více navštěvovat Ukrajinu v době po konci konfliktu tak, aby byl podpořen turistický ruch. Stejně tak jsou podle průzkumu lidé ochotni i více platit za letenky, u kterých je jisté, že palivo v letadle se obejde bez surovin z Ruska, které válku započalo.

Podle výzkumu publikovaném v časopise Annals of Tourism Research se tak ukazuje jako správná strategie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který už od začátku konfliktu apeluje na solidaritu v mnoha svých projevech vůči vládám i obyvatelům západních zemí.

Ačkoliv je výzkum dánské vysoké školy založený na průzkumech provedených v USA, podle jednoho z autorů Alexandra Josiassena, který je profesorem marketingu a cestovního ruchu lze jeho výsledky snadno přenést i do Evropy a dalších částí světa. Výzkum je totiž založen na předpokladech sociální psychologie, která platí napříč národy a kulturami.




Štítky: Ukrajina Energie Elektřina Ceny energií Energetická krize Rusko Invaze na Ukrajině