Končící zima byla v Evropě druhou nejteplejší v historii, změna klimatu zesiluje

  
Nikola Stránská
9. 3. 2023 ▪ 10:59

Končící zima byla podle evropských vědců druhá nejteplejší v historii. Vliv na to má hlavně změna klimatu vytvořená lidmi. Následující roky se problémy budou nejspíše nadále prohlubovat.

Zimní měsíce s třeskutým mrazem jsou už minulostí
Zimní měsíce s třeskutým mrazem jsou už minulostí
Foto: Andrea Gugliada on Unsplash

Ačkoliv od konce zimy a začátku jara, kterého se dočkáme 20. března nás dělí ještě několik dnů, již nyní je jasné, že odcházející zimní měsíce přinesly další růst průměrných teplot v Evropě. Právě zde totiž podle vědců z Evropské služby pozorující změnu klimatu – Copernicus byly průměrné zimní teploty hned druhé nejvyšší v historii.

Průměrná teplota v Evropě tak byla od prosince 2022 do února 2023 o 1,4 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 + 2020 pro boreální zimní sezónu. Oteplení se tak dále přiblížilo zimě z let 2019 – 2020, která zaznamenala historicky nejvyšší teploty v Evropě.

Podle vědců se průměrné teploty v následujících desetiletích ještě dramaticky zvýší v důsledku změny klimatu způsobené člověkem. Extrémní klimatické jevy, které způsobují tání antarktického mořského ledu na minimální hodnoty, ale i extrémní horka v letních obdobích se tak v dalších letech budou dále prohlubovat.




Štítky: Evropská unie Klima Počasí Zima Copernicus