Jako houby po dešti. V Česku vznikají desítky nových dodavatelů fotovoltaiky, někteří už mají problémy

  
Lenka Nováková
24. 2. 2023 ▪ 17:10

Nových firem zabývajících se instalací fotovoltaických elektráren v Česku přibývá „jako hub po dešti“. Mladé firmy ale často nezvládnou překotný růst díky solárnímu boomu a jejich zákazníci si mohou na dodání elektrárny počkat i několik měsíců.

Kontrola zapojení fotovoltaických panelů
Kontrola zapojení fotovoltaických panelů
Foto: Uns+

Nových firem, které se zabývají montáží fotovoltaických a solárních elektráren pro domácnosti, firmy ale i veřejné instituce v posledních letech rychle přibývá. Podle statistik srovnávače dodavatelů Voltaico.cz vznikla jen za minulý rok více jak stovka firem, které se montáží fotovoltaiky zabývají. S tím, jak přibývá nových firem ale přibývá i problémů s tím spojených – nespokojení zákazníci a nekvalitní montáže.

Podle Jana Štrympla ze srovnávače Voltaico.cz je trend jasný, s tím jak rostla v minulých letech poptávka po nových instalacích fotovoltaických panelů na střechy domů, zvyšovalo se i množství firem, které chtějí tohoto boomu využít. Mimo nově vzniklých firem takzvaně „na zelené louce“ se ale k fotovoltaice přesunuly i firmy, které dříve nabízely instalaci tepelných čerpadel, elektrikářské práce nebo stavební práce.

Na zájem o obor fotovoltaiky, jehož růst bude podle agentury Ipsos pokračovat i v letošním roce ukazují podle Štrympla i počty nových firem, které má srovnávač fotovoltaiky ve své databázi.

„Zhruba 12 procent všech firem, které je možné na našem srovnávači najít má opravdu jen krátkou historii – vznikly totiž až v roce 2022. Téměř 30 % všech firem, které máme v databázi pak bylo založeno před méně než pěti roky. Vznik nových firem ale i OSVČ, kteří se budou fotovoltaikou zabývat navíc očekáváme i v dalších letech pokud nedojde k zásadním změnám na trhu, který by rozvoj fotovoltaiky omezil. Vzhledem k přechodu na obnovitelné zdroje, který je dnes tématem číslo jedna v energetice ale takovou změnu neočkáváme,“ dodal Štrympl.

Spolu s tím, jak v Česku vznikají nové montážní firmy přibývá i nespokojených zákazníků. Mladé firmy to totiž podle recenzí jejich služeb velmi často přeženou s množstvím zakázek, které si nasmlouvají a následně je nestíhají včas plnit. Každý den tak přibývají nové recenze těchto firem od zákazníků, kteří si stěžují že s nimi firma nekomunikuje a na dokončení své zakázky čekají i více jak půl roku. Stále více se objevují i případy, kdy zákazník čeká na instalaci přes rok.

Na problémy jedné z nejvíce viditelných firem na tuzemském fotovoltaickém trhu alespoň co se marketingu týká – Malina Group tak už dříve upozornil například server E15. Podle něj totiž firmu na konci roku opustily desítky montážních pracovníků a v únoru se k nim chtějí přidat další desítky kolegů. Část z nich podle informací serveru nedostala několik měsíců zaplaceno a chce spory řešit právní cestou.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Elektrárny Fotovoltaické elektrárny Solární elektrárny Fotovoltaické panely