Francie nařídí povinnou instalaci solárních panelů u parkovišť nad 80 míst

  
Martin Bárta
11. 11. 2022 ▪ 13:32

Všechna parkoviště s více jak osmdesáti parkovacími místy by měla v příštích letech ve Francii získat povinnost nainstalovat střechy se solárními panely pro výrobu elektřiny. Majitelé parkovišť by museli instalaci provést do pěti let. V některých případech by pak byla lhůta i kratší.

Parkoviště se střechou ze solárních panelů
Parkoviště se střechou ze solárních panelů
Foto: Jay Black / Unsplash

Francouzský senát na začátku listopadu schválil novou povinnost pro majitele a provozovatele parkovišť. Ty totiž budou muset mít v případě, kdy nabízí více jak 80 parkovacích míst nainstalované i střechy se solárními panely, které budou zakrývat auta. Nová úprava by měla zajistit efektivní využití parkovacích prostor, která ve městech běžně jen vytvářejí takzvané tepelné ostrovy.

Využití střech parkovacích domů ale i nových střech u parkovišť, která nemají další podlaží se ovšem přímo nabízí. Plochy, které tato parkoviště zabírají totiž dokáží v případě pokrytí solárními panely vyrábět dostatek energie nejen pro nabíjení elektromobilů zde parkujících, ale i pro dodávky do energetické sítě. Úprava legislativy, o které informoval publicsenat.fr by měla být součástí plánu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na investice do obnovitelných zdrojů, jež by měly pomoci rychleji snižovat emise skleníkových plynů dle plánu EU.

Všechna parkoviště by tak měla mít nové střechy se solárními panely do pěti let od 1. července 2023, kdy by nová legislativa měla vstoupit v platnost. Pro parkoviště, která mají více jak čtyři stovky parkovacích míst by měl být termín ještě dříve. Na jejich střechách by se tak fotovoltaické panely měly objevit už do tří let počínaje od července 2023.

Francouzská vláda si od nového plánu slibuje výrobu až 11 gigawatt elektřiny, což je ekvivalent desítky jaderných reaktorů, které v zemi v současnosti vyrábí největší podíl energie.

Zákon ale přinese i výjimky pro některá parkoviště a to hlavně v historických či chráněných oblastech, kde by instalace solárních panelů mohla narušit ráz krajiny nebo historický vzhled měst či památek. Fotovoltaické panely také nebudou muset být instalovány na parkoviště pro kamiony převážející těžké náklady.

Podle informací serveru by se v příštích letech mimo parkoviště měly solární panely začít objevovat i na dálnicích, železnicích či na zemědělských pozemcích.




Štítky: Solární energie Parkování Parkoviště Obnovitelné zdroje Solární panely Francie Elektřina