Evropská unie schválila pod vedením ČR nové limity pro hluk v moři

  
Markéta Bártová
1. 12. 2022 ▪ 18:20

Evropská unie pod vedením ČR schválila nové hlukové limity v moři. Hluk, který se dokáže šířit na obrovské vzdálenosti totiž mění chování a zdraví mořských savců. To ostatně ukázala i válka na Ukrajině, která zapříčinila uvíznutí a smrt desítek delfínů na pobřeží Černého moře.

Delfíni
Delfíni
Foto: Pexels z Pixabay

Evropská unie na svém jednání pod vedením českého předsednictví schválila maximální limity úrovní pro nepřetržitý a impulzivní zvuk pod mořskou hladinou. Ten je velkým problémem pro mořskou faunu. Nová opatření jsou první tohoto druhu na globální úrovni.

Lidská činnost na moři a v jeho okolí přináší velké množství hluku, které se pod hladinou šíří na obrovské vzdálenosti. U mořských savců přitom může stejně jako u těch suchozemských v dlouhodobém měřítku přinášet změny chování a vliv na zdraví. Nová omezení by tak měla tyto problémy snižovat.

„Schválení celoevropských limitů podmořského hluku je významným milníkem. Ačkoliv je Česká republika vnitrozemský stát, vnímáme, že mořská agenda je zásadní složkou ochrany životního prostředí nejen v EU ale na celém světě. Proto jsem rád, že se za českého předsednictví podařilo expertům států EU dokončit tato doporučení, která jsou první svého druhu na světě a inspirací pro globální opatření na poli ochrany biodiverzity či regulace námořní dopravy,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Nové limity, které začnou platit jakmile je státy EU implementují do svých mořských strategií stanoví, že nesmí být více jak 20 % dané mořské oblasti vystaveno nepřetržitému podmořskému hluku v průběhu jednoho roku a stejně tak nesmí být více než 20 % daného mořského stanoviště vystaveno impulsnímu hluku v průběhu jednoho dne a ne více než 10 % v průběhu jednoho roku.

Na problémy s hlukem v mořích v minulých měsících poukázali i vědci, kteří našli více jak 80 mrtvých delfínů na pobřežích Černého moře. Tam se podle nich zvířata dostala kvůli dezorientaci z hlukového znečištění pocházejícího z lodí ruského námořnictva, které je v oblasti aktivnější kvůli invazi na Ukrajinu.




Štítky: Moře Hluk Příroda Ochrana zvířat Evropská unie Zvířata Příroda Ochrana přírody Oceány
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR