Elektromobily za lidovou cenu budou na trhu do tří let. Jeden chystá i Škodovka

  
Martin Bárta
11. 11. 2022 ▪ 15:17

Už do tří let by se na trzích měly objevit elektromobily za „lidovou cenu“. Jeden z nich představí třeba Škoda Auto, Volkswagen, Tesla nebo Seat. Firmy tak budou muset reagovat i na tlaky levných čínských vozidel.

Vyhrazené parkovací místo pro elektromobily
Vyhrazené parkovací místo pro elektromobily
Foto: Red Dot on Unsplash

Zájem o elektromobily v posledních letech trhá rekordy a elektromobilům se tak dařilo v prodejích i v době, kdy prodeje vozidel se spalovacími motory výrazně omezil. Pro to, aby si elektromobily získaly další trhy a zákazníky ale bude nutná jejich dostupnost, a to nikoliv na skladech výrobců a dealerů ale hlavně ta cenová.

Současná elektrická vozidla totiž u mnoha zákazníků, kteří by o ně měli zájem blokuje vysoká cena. Ta by se ale v příštích letech mohla snížit s příchodem čínských firem, které nabídnou výrazně levnější vozy oproti evropské konkurenci. Ta je tak nucena reagovat a připravovat vozidla, která by měla stát i třetinu dnešních elektromobilů.

Nový elektromobil, který by měl na požadavek nižší ceny a tím dostupnosti pro více zákazníků by chtěl v roce 2025 podle vyjádření Thomase Schäfera pro server Handelsblatt představit i Volkswagen. V rámci koncernu ale nepůjde jen o elektromobil pod značkou Volkswagenu, model na stejné platformě by tak měl vzniknout pod značkou Škoda Auto i pod značkou Seat Cupra.

Cena nového vozu by se měla pohybovat pod „magickou“ hranicí 25 000 eur (asi 607 tisíc korun). Elektromobil by se tak měl stát masovým produktem, který si bude moci dovolit mnohem větší skupina zákazníků. Jisté je, že v době představení nového modelu od Škody, Seatu i Volkswagenu již budou na trhu další levnější modely od čínských, korejských a dalších výrobců.

Na vývoji levného elektromobilu přitom podle svého ředitele Elona Muska začala pracovat i americká automobilka Tesla. Její model by měl podle vyjádření Muska na tiskové konferenci o čtvrtletních finančních výsledcích přijít na cenu pod půl milionu korun. Tesla přitom příchod nového vozu v nižší cenové kategorii avizovala už před několika lety, kvůli nižším příjmům z takových vozů ale elektromobilka plán zatím odložila. S tím, jak se mění celý trh elektromobilů se ale nyní zdá situace mění a cesta k levnějším vozidlům na bateriové články se otevírá.




Štítky: Elektromobil Auto Elektromobilita Volkswagen