Elektromobily mají vliv v nečekaných oblastech. Podle výzkumu jsou jejich majitelé méně ve stresu

  
Tomáš Jelínek
28. 12. 2022 ▪ 10:47

Ačkoliv mnoho příznivců spalovacích motorů bude jasně proti, výzkum hovoří jasně. Majitelé elektromobilů a hybridů jsou podle průzkumu mezi motoristy mnohem méně ve stresu při řízení svých vozidel.

Elektromobil Tesla
Elektromobil Tesla
Foto: Jenny Ueberberg on Unsplash

Velmi nečekaná pozitiva s sebou podle výzkumu automobilky DS Automobiles patřící do skupiny Stellantis přináší vlastnictví elektromobilů a hybridních vozidel. Podle průzkumu na dvou tisícovkách motoristů totiž vychází najevo, že řidiči elektrických a hybridních vozidel jsou mnohem méně vystresování než řidiči vozidel na benzín a naftu.

Ačkoliv podle mínění majitelů benzínových a naftových vozidel v diskusích na internetu jsou ve stresu hlavně majitelé elektrických vozidel, kteří nemohou najít blízkou nabíječku pro dobití svého již téměř vybitého vozidla, situace je v reálu úplně jiná.

Podle průzkumu DS Automobiles na dvou tisícovkách motoristů totiž téměř 80 procent z nich přiznalo, že zažili stres za volantem. To asi není nic překvapivého, překvapivé ale je to, že mnohem méně vystresovaných řidičů sedělo ve vozidlech na elektřinu či ve vozidle s hybridním pohonem.

Téměř 40 procent majitelů elektrických a hybridních vozidel ve výzkumu přiznalo, že díky svým novým vozidlům se cítí méně vystresovaní než když dříve využívali vozidlo pouze se spalovacím motorem.

„Řízení může být někdy stejně stresující jako příjemné, ale jednou z mnoha výhod přechodu na elektrický pohon je, že řidičům může pomoci cítit se za volantem uvolněněji,“ uvedl Jules Tilstone, výkonný ředitel automobilky DS Automobiles ve Spojeném království.

Hlavními důvody, proč moderní nízkoemisní či bezemisní vozidla snižují stres řidičů jsou podle automobilky hlavně jejich funkce. Pohodlnější interiér, hladké rozjezdy i jízda nebo sofistikované asistenty tak dokáží snížit stres řidičů a zvýšit tak i bezpečnost silničního provozu.




Štítky: Elektromobil Auto Elektromobilita Stres Výzkum DS Automobiles